Google slavi 143. rođendan Marije Jurić Zagorke

| Art |

Marija Jurić Zagorka na Googleu

Google je promjenom svog logotipa naziva Doodle na naslovnoj stranici, odao počast 143. rođendanu Marije Jurić Zagorke.

Marija Jurić Zagorka bila je žena koja je nosila štap, hlače, kravatu te pušila cigare. Premda je živjela na početku 20. stoljeća, svojim je djelovanjem i svjetonazorom bila žena 21. stoljeća.

O životu Marije Jurić, mnogo je toga bilo nepoznato, čak i datum rođenja. Dosad se najčešće spominjao 1. siječnja 1873.godine, no uvidom u matične knjige u Hrvatskomu državnom arhivu ustanovljeno je da je rođena 2. ožujka 1873. godine u selu Negovec kraj Vrbovca. Marija Jurić, koja je na početku karijere djelovala pod pseudonimom Zagorka (jer se žene nisu bavile novinarstvom), a zatim taj nadimak zadržala, prva je hrvatska profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Poznati hrvatski dnevni list Obzor bio je najčitaniji u vrijeme kada je Zagorka bila glavna urednica, a pokrenula je i uređivala Ženski list – prvi hrvatski časopis za žene. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Velika potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer koji ju je nagovorio na pisanje romana za širu publiku u kojima se isprepliću ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti.

Google Doodle s likom Marije Jurić Zagorke kreirao je umjetnik Kevin Laughlin koji je zajedno s Doodle timom razmotrio nekoliko ideja kako obilježiti Zagorkin 143. rođendan. Jedna od ideja bila je rekreirati ključne scene iz njezinog romana Kći Lotrščaka, no na kraju su se ipak odlučili za ilustraciju inspiriranu njezinim kipom u Tkalčićevoj ulici.

Marija Jurić Zagorka na Googleu