Filmski vikend maraton: filmovi s MarIlyn Monroe

| Art |

Marilyn Monroe filmovi

Marilyn Monroe svijet je osvojila svojom senzualnošću, ljepotom i talentom za glumu. Inspirirala je glazbenike, pisce i druge umjetnike koji su na razne načine ovjekovječili njen glamur. Marilyn Monroe rodila se 1. lipnja 1926. U Los Angelesu kao Norma Jeane Mortenson, nakon teškog djetinjstva, samo nekoliko dana nakon 16 rođendana kako ne bi bila vraćena u sirotište udaje za pet godina starijeg Jima Doughertya, koji uskoro odlazi služiti mornarici za vrijeme Drugog svjetskog rata, a ona počinje raditi u tvornici Radioplane Company.

Vojni fotograf David Conover koji je pisao o ženama koje pridonose ratnim naporima prepoznao je njen potencijal, te je ubrzo potpisala ugovor s agencijom za modele. Ubrzo nakon potpisivanja ugovora skratila je kosu i obojila je u plavo te postala jednom od najuspješnijih modela agencije, pojavljujući se na naslovnicama desetak časopisa. U 21. godini Norma Jeane Mortenson uzima ime Marilyn i majčino djevojačko prezime Monroe i postaje Marilyn Monroe. Nakon nekoliko neuspješnih glumačkih angažmana upoznaje jednog od najboljih holivudskih agenata, Johnnyja Hydea, koji joj je sredio novi ugovor s Foxom nakon što ju je MGM odbio. Sljedeće dvije godine bile su ispunjene beznačajnim ulogama u filmovima kao što su We're Not Married i Ljubavno gnijezdo. Međutim, šefovi RKO-a iskoristili su njezine potencijale na box-officeu u produkciji Fritza Langa, Clash by Night. Nakon što je film dobro prošao, Fox je iskoristio sličnu taktiku pa je dobila ulogu recepcionarke s Caryjem Grantom i Ginger Rogers u jeftinoj komediji Howarda Hawksa, Majmunska posla. Kritičari je više nisu izbjegavali, a uspjeh oba filma često je pripisivan njenoj sve većoj popularnosti.

Fox joj je 1952. konačno dao glavnu ulogu u Dont Brother to Knock, u kojem je portretirala poremećenu dadilju koja napada djecu koju čuva. Bio je to jeftini film B-produkcije a iako su kritike bile podijeljene, tvrdili su kako je Monroe potvrdila da je spremna za ozbiljnije uloge. Izvedba u tom filmu uzima se kao jedna od njezinih najboljih u karijeri. Nakon toga počinje njezin strelovit uspjeh i dobiva glavne uloge u filmovima koje uživamo gledati još i danas. 

Some Like it Hot (1959) Movie Trailer HD

1. Some Like It Hot je komedija Billyja Wildera iz 1959. s Marilyn Monroe, Tonyjem Curtisom i Jackom Lemmonom u glavnim ulogama. Neki to vole vruće film je koji govori o dva glazbenika, Joeu i Jerryju (Curtis i Lemmon) koji bježe pred gangsterima iz Chicaga nakon što su svjedočili masakru na Valentinovo 1929. Spats Columbo, gangsterski boss, naređuje likvidaciju Jerryja i Joea. Njih dvojica u gužvi uspijevaju pobjeći iz grada, ali jedini posao koji se nudi izvan grada je onaj u ženskoj glazbenoj grupi. Dvojac se prerušava u žene te se prozivaju Josephine i Geraldine (što kasnije mijenja u Daphne). Pridružuju se bendu i vlakom odlaze na Floridu. I Joe i Jerry zaljubljuju se u "Sugar Kane" Kowalczyk (Monroe), poljsko- američku pjevačicu iz benda i sviračicu ukulela. Počinje borba za njezinu naklonost, dok se u isto vrijeme moraju pretvarati da su žene.
Film je osvojio Oscara za najbolji dizajn kostima, a bio je nominiran u kategorijama najboljeg glumca (Jack Lemmon), najbolje scenografije, najbolje snimke, redatelja i najboljeg adaptiranog scenarija.
Osvojio je Zlatni globus kao najbolja komedija. Marilyn Monroe je osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji, a Jack Lemmon kao najbolji glumac u mjuziklu ili komediji.
Film se diljem svijeta smatra jednom od najboljih komedija ikada snimljenih. Američki filmski institut je proglasio film najboljom komedijom svih vremena te 14. najboljim američkim filmom.

The Seven Year Itch-Trailer

2. The Seven Year Itch američka filmska komedija snimljena u režiji Billyja Wildera i premijerno prikazana 1955. godine, najpoznatija po antologijskoj sceni u kojoj zrak iz podzemnog šahta podiže haljinu Marilyn Monroe.
Predstavlja adaptaciju istoimenog teatarskog komada Georgea Axelroda. Protagonist filma, koga tumači Tom Ewell je muškarac koji prolazi kroz krizu srednjih godina i čiju vjernost prema supruzi i porodici na iskušenje stavlja dolazak lijepe susjede (koju tumači Monroe). Film je postigao veliki uspjeh i kod publike i kritike, ali ga se Wilder kasnije odrekao, objasnivši da je scenario originalne likove i radnju značajno promijenio kako bi ih uskladio s tada još uvijek važećim, i izuzetno strogim hollywoodskim cenzorskim kodeksom.

GENTLEMEN PREFER BLONDES trailer

3. Gentlemen Prefer Blondes (1953)- dvije nerazdvojne prijateljice, kabaretske zabavljačice Lorelei Lee (M. Monroe) i Dorothy Show (J. Russell) odluče, prema Loreleinoj želji, otputovati u Pariz u koji će također, kako ona vjeruje, njezin zaručnik, multimilijunaš Gus Esmond (T. Noonan), doći i oženiti je. Dorothy prihvaća njezinu želju u nadi da će na putu pronaći muškarca koji će joj postati životni pratilac. One odlaze, no Gus je toliko ljubomoran da unajmi privatnog detektiva, mladog i zgodnog Ernieja Malonea (E. Reid), da ih prati i špijunira. Ernieja privuče crnka Dorothy, a plava i na prvi pogled praznoglava Lorelei, koja ne skriva da je isključivo zanima novac, zavodi svakog muškarca koji joj se učini dobra partija...
Duhovita je to komedija koja, prateći dogodovštine dviju ljepotice koje žele pronaći idealne muževe (jedna želi isključivo bogatoga, a druga lijepoga), ismijava poznati stereotip priglupe plavuše zbog koje muškarci gube glavu te njihov zacrtani "ideal" da se sreća može ostvariti jedino uz izuzetno bogatoga partnera. U ovoj ulozi briljirala je Marilyn Monroe, a također "protuteža" njezinom liku, realna i odlučna Jane Russell. Film obiluje simpatičnim sporednim, uglavnom iskarikiranim likovima, izvrsnim plesno-pjevnim točkama te duhovitim dijalozima i odnosima među likovima.

YouTube How To Marry A Millionaire Original Trailer 1953 2

4. How to Marry a Millionaire (1953). Komedija iz zlatnog doba Hollywooda. Lauren Bacall, Marilyn Monroe i Betty Grable kao sponzoruše iz 50-ih.
Radnja prati tri mlade, zgodne manekenke Schatze, Polo i Loco koje žive u luksuznom stanu u New Yorku. Na inicijativu glavne od njih Schatze (Lauren Bacall) odluče se pod svaku cijenu udati za bogataša. No, stvari baš ne idu po planu. Osim što Polo (Marilyn Monroe) i Loco (Betty Grable) nisu baš najbistrije i ne mogu baš pohvatati Schatzine ideje, nailaze na poteškoće pri razlučivanju pravih bogataša od lažnih. No i ljubav ih vodi u drugom smjeru, pa se djevojke nađu pred velikom dilemom...ljubav i sreća ili bogatstvo. 

Don't Bother to Knock Movie Trailer

5. Don't Bother to Knock (1952) Ovaj psihološki triler je režirao Roy Ward Baker, a radnja filma prati atraktivnu ljepoticu Nell Forbes (Marilyn Monroe) koja je psihički nestabilna osoba i tek puštena s liječenja te koja dobiva posao bejbisiterice u jednom uglednom hotelu. Njoj počinje udvarati pilot Jed Towers (Richard Widmark) koji boravi u hotelu i koji se je upravo posvađao sa svojom zaručnicom. Jed ubrzo saznaje koliko je ljepotica Nell psihički nestabilna i opasna...

All About Eve (1950) - trailer

6. All About Eve je američka drama iz 1950. godine koju je napisao i režirao Joseph L. Mankiewicz, a koja se temelji na kratkoj priči "The Wisdom of Eve" autorice Mary Orr iz 1946. godine.Radnja se vraća godinu dana unatrag. Margo Channing (Bette Davis) jedna je od najvećih zvijezda Broadwaya, ali unatoč njezinom uspjehu ona stari; upravo je navršila četrdesetu i u potpunosti je svjesna što to znači za njezinu karijeru. Jedne večeri nakon predstave njezina najbolja prijateljica Karen Richards (Celeste Holm), žena uglednog pisca kazališnih komada Lloyda Richardsa (Hugh Marlowe) upoznaje vjernu obožavateljicu Eve Harrington u hladnoj uličici ispred kazališta. Prepoznavši je od ranije (Eve tvrdi da je vidjela svaku glumačku izvedbu svog idola u predstavi Aged in Wood), Karen ju odvodi iza pozornice kako bi upoznala Margo. Eve u Marginoj svlačionici uskoro grupi ljudi koji uključuju Karen i Lloyda, Marginog dečka Billa Sampsona (Gary Merrill), redatelja koji je osam godina mlađi od nje, te Marginu pomoćnicu Birdie (Thelma Ritter) govori da je pratila sve Margine kazališne izvedbe do New Yorka nakon što ju je vidjela po prvi puta u San Franciscu. Ispriča im dirljivu priču o svom teškom životu, uključujući i dio kad je bila siroče i kad je izgubila svog mladog muža u Drugom svjetskom ratu. Čini se poniznom i u potpunosti idolizira Margo. Uskoro se Margo sprijatelji s Eve koja se seli u njezin dom i postaje njezina asistentica te zapostavlja Birdie kojoj se Eve od početka ne sviđa.