Filmski vikend maraton: Audrey Hepburn

| Art |

Audrey Hepburn filmski maraton

Audrey Hepburn rođena je u Belgiji 1929., a umrla u Švicarskoj 1993. godine. Filmska i kazališna glumica nagrađena Oscarom, manekenka, ikona stila i humanitarka. Nakon rata Audrey i njezina majka preselile su u London gdje je ona učila plesati balet, radila kao model i 1951. počela glumiti u filmovima.

Njezina prva velika uloga bila je u filmu iz 1951. - "The Secret People" u kojem je glumila balerinu. Odabrana je za igranje naslovne uloge u Broadwayskoj glazbenoj komediji Gigi koja je premijerno prikazana 24. studenog 1951. Za svoju je debitantsku ulogu dobila nagradu "Theatre World Award".
Zatim joj je ponuđena uloga u filmu "Praznik u Rimu" s Gregoryjem Peckom. Za svoju je glumu 1953. godine osvojila Oscara za najbolju glumicu. Godinama kasnije, kad ju je Barbara Walters pitala koji je njezin najdraži film, Hepburn je bez oklijevanja odgovorila - Praznik u Rimu, zato što ju je taj film učinio zvijezdom.
Nakon Praznika u Rimu Hepburn je s Humphreyem Bogartom i Williamom Holdenom snimila Sabrinu, a s Holdenom je imala i kratku romansu. Mnogi misle da je Holden smatrao Audrey ljubavi svog života. Godine 1954. Audrey je glumila u predstavi Ondine s Melom Ferrerom, za kojeg se udala kasnije te godine. Za glumu u Ondine dobila je nagradu Tony za najbolju glumicu koja je došla samo šest tjedana nakon Oscara za Praznik u Rimu i Hepburn je tako potvrdila svoj ugled kvalitetne filmske i kazališne glumice.
Nakon svojeg posljednjeg filma proglašena je posebnom veleposlanicom UNICEF-a. Zbog svojih je iskustava tijekom 2. svjetskog rata odlučila ostatak svog života posvetiti pomaganju djeci iz najsiromašnijih zemalja. Za svoj je humanitarni rad dobila i nagrade, između ostalog i Medalju slobode koju joj je 1992. uručio američki predsjednik George Bush.

Breakfast at Tiffany's (1961) - Blake Edwards (Trailer) | BFI

Breakfast at Tiffany's iz 1961. godine je romantična komedija koja govori o mladoj i raspuštenoj Holly Golightly (sjajna Audrey Hepburn koja je za tu ulogu bila nominirana za Oscara). Scenarij se temelji na istoimenom romanu Trumana Capotea. Film je poznat najviše po Holly, koja je postala filmska ikona. Ona naime, sa svojom cigaretom, malom crnom haljinom i večernjom ružičastom haljinom postaje uzor djevojkama diljem svijeta. Radnja filma se odvija u New Yorku. Film počinje uz temu Henryja Mancinija Moon River i prizorom Audrey Hepburn ispred draguljarnice Tiffany's. Kad se mladi pisac Paul Varjak doseli u kuću čuje viku stanodavca na Holly koja ga je opet probudila zbog ključeva. Zaljubljuju se na prvi pogled, ali Paulu se ne sviđa Hollyno zanimanje escort djevojke. Holly također zarađuje novce prenoseći kodirane poruke zatvorenog mafijaškog bossa, iako toga nije svjesna. Paul je pisac koji je napisao zadnju knjigu prije 5 godina. Iako stalno tvrdi da piše novi roman za koji treba vremena, nikako da ga započne. Živi kao žigolo- što je prva poveznica s Holly; oni su kolege. Ona traži svog idealnog muškarca dok u isto vrijeme smatra sve muškarce štakorima. Kako priča ide, tako se produbljuje i Paulovo i Hollyno prijateljstvo. Nakon što završi u zatvoru zbog kodiranih poruka i povezanosti s narkoticima, njezine zaruke propadnu i ona se ponovo nađe u lošem stanju. Paul joj održava bukvicu te ona dolazi do samootkrića tko ona zapravo jest i napokon postaje sretna.

Roman Holiday Trailer

Roman Holiday romantična je komedija iz 1953. godine. Film priča o mladoj princezi koja pobjegne tijekom službenog posjeta Rimu i sprijatelji se s ciničnim američkim novinarom, koji samo želi ekskluzivnu priču, ali kasnije shvati da se zaljubljuje u nju.
U filmu je američkoj publici prvi put predstavljena Audrey Hepburn, koja je za ulogu u tom filmu nagrađena i Oscarom za najbolju glumicu. Uz Audrey Hepburn, glavne su uloge tumačili Gregory Peck i Eddie Albert. Princeza Ann članica je kraljevske obitelji neke neodređene zemlje. Na proputovanju je kroz nekoliko europskih glavnih gradova među kojima je i Rim. Jedne večeri se pobuni zbog svojih iscrpljujućih službenih dužnosti zbog kojih je isplanirana svaka minuta njezinog vremena. Njezin joj liječnik prepiše sedative kako bi se smirila, ali ona potajno napusti veleposlanstvo svoje zemlje kako bi iskusila Rim.
Injekcija s vremenom počne djelovati i ona zaspi na klupi gdje ju sretne Joe Bradley (Peck), američki novinar, ali ju ne prepozna. On joj ponudi novac kako bi se mogla taksijem vratiti kući, ali "Anya Smith", kako je samu sebe nazvala, odbija otkriti od kuda je govoreći da bi trebala otići do Koloseuma.
Bradley napokon, za svaki slučaj, odlučuje dopustiti "Anyji" da prenoći u njegovom stanu. Spoj njezinog kraljevskog ponašanja i Bradleyjevih reakcija izvor je velikog dijela humora. Sljedećeg jutra Bradley ostavlja usnulu princezu u svom stanu i odlazi na posao gdje ga njegov šef pita je li bio prisutan na novinarskoj konferenciji s princezom.
Bradley laže i iznosi detalje iz navodnog razgovora sve dok mu njegov šef ne kaže da se princeza nenadano razboljela i da je konferencija otkazana. Zatim pokazuje princezinu sliku Bradleyju koji prepoznaje mladu ženu koju je ostavio da spava u njegovom stanu.

Sabrina (1954) - Trailer

Sabrina je film iz 1954. kojeg je režirao Billy Wilder. Glavne uloge u filmu tumače Humphrey Bogart, Audrey Hepburn i William Holden. Sabrina Fairchild (Hepburn) mlada je kći vozača obitelji Larabee, Thomasa (John Williams). Cijeli je život zaljubljena u Davida Larabeeja (Holden). David je neženja, plejboj i ženskar koji nikad nije primjećivao Sabrinu. Nakon školovanja u kulinarskoj školi u Parizu Sabrina se vraća kući kao veoma atraktivna i profinjena žena i brzo počinje privlačiti Davida. Davidov stariji brat i radoholičar Linus (Bogart) to primijeti i boji se da bi Davidovo skoro vjenčanje s veoma bogatom ženom moglo biti ugroženo. Ako vjenčanje bude otkazano propast će i poslovni planovi s obitelji mlade. Zato Linus pokušava Sabrininu pažnju i zanimanje skrenuti na sebe, ali usput se zaljubljuje u nju.

Funny Face - Trailer

Funny Face američki je glazbeni film iz 1957. Sa skladbama iz istoimenog broadwayskog mjuzikla iz 1927. Georgea i Ire Gershwina. Film je režirao Stanley Donen. U glavnoj se ulozi pojavljuje Audrey Hepburn kao Jo, sramežljiva blagajnica u knjižari, koju otkriva slavni modni fotograf kojeg glumi Fred Astaire. U potrazi za lokacijom za sljedeće snimanje, slavni modni fotograf Dick Avery (Fred Astaire) nailazi na knjižaru u Greenwich Village. Odlučuje tu snimiti svoju foto seansu, a kada se snimanje završi, knjižara ostaje u neredu, što izbezumi prodavačicu Jo Stockton (Audrey Hepburn). Dick se ponudi pomoći prodavačici. Kasnije, razgledajući fotografije koje je snimio u knjižari, Dick zapazi Jo u pozadini jedne od njih i oduševi se kako je ispala na snimci. Međutim, nije jedini zaintrigiran njenim izgledom. Maggie Prescott (Kay Thompson), urednica vodećeg modnog časopisa za koji Dick radi, nudi Jo ugovor. Jo nevoljko prihvaća ugovor, uglavnom samo zato što on podrazumijeva i put u Pariz. Međutim, vremenom njen otpor prema novom zanimanju popušta. Jo počinje uživati kako u poslu tako i u društvu zgodnog fotografa.

Charade Official Trailer #1 - (1963) HD

Charade je film iz 1963. godine. Po povratku s odmora Reginu Lampert (A. Hepburn) u Parizu dočekuje vijest o suprugovoj smrti. Policija joj otkriva da je njezin bračni partner zapravo bio zločinac, optužen za krađu novca namijenjenog francuskom Pokretu otpora. Suborci njezinog supruga uvjereni su da upravo Regina ima novac i ne prežu ni od zločina da ga se domognu. Utrci za novcem pridružuje se i šarmantni Peter Joshua (C. Grant), te nekonvencionalni zaposlenik američkog veleposlanstva Bartholomew (W. Matthau), a Regina ne može odlučiti kome vjerovati.
Donen je tijekom pedesetih snimio veliki broj mjuzikala, da bi kasnije, kad je potražnja za glazbenim filmovima oslabjela, nastavio snimati sofisticirane romantične komedije. Uz Granta i Hepburn posebice treba istaknuti veterana francuske kinematografije Jacquesa Marina. Glazbu je napisao legendarni Henry Mancini. Izvrsni dijalozi, glumci, glazba i posebno scenografija dovoljni su da ovaj film izdignu na zasluženo mjesto, pa će "Šarada" sigurno ponovno pronaći svoju publiku.