Filmski maraton: Grace Kelly

| Art |

Filmski maraton: Grace Kelly

Princeza Grace od Monaka 1929. – 1982. bila je Oscarom nagrađivana američka filmska i kazališna glumica koja je, nakon udaje za princa Rainiera III. od Monaka godine 1956. postala Princeza od Monaka, iako se češće nazivala Princeza Grace od Monaka. Grace Kelly bila je žena o čijoj se ljepoti i eleganciji i dan danas govori. Njen život izgledao je baš poput bajke, ali istina nije bila toliko čarobna. Grace je osvojila filmska platna i zavela brojne muškarce. Bila je miljenica publike. Glasoviti Alfred Hitchcock obožavao ju je i bila mu je inspiracija. 1982. Grace je poginula u prometnoj nesreći u Monacu navodno zbog moždanog udara. To objašnjenje nije zadovoljilo brojne obožavatelje, pa su se razvile brojne teorije o njenoj smrti. Bio je to tužan kraj nesretne princeze.

Rear Window Official Trailer #1 - James Stewart, Grace Kelly Movie (1954) HD

1. Rear Window je kriminalistički film Alfreda Hitchcocka koji je baziran na priči autora J. M. Hayesa i C. Woolricha Moralo je biti ubojstvo. Mnogi kritičari smatraju da je ovo jedan od Hitchcockovih najboljih filmova.
L. B. Jeff Jeffries je poznati fotoreporter kojega je traženje ekskluzivnoga ugla snimanja na automobilističkim utrkama stajalo teškoga prijeloma noge. Nenaviknut na mirovanje, prisiljen je ograničiti svoj do jučer neomeđeni svijet na prostor koji obuhvaća pogled sa sobnoga prozora i vrijeme između posjeta njegove lijepe djevojke Lise i patronažne sestre Stelle. Na vlastito čuđenje ubrzo otkriva da i mikrokozmos jednoga običnoga gradskoga dvorišta može skrivati neizmjerna uzbuđenja i strašne tajne. Osobito ga uznemiruju čudna zbivanja u stanu u kojemu s bolesnom ženom živi trgovački putnik Lars Thorwald. Je li nehotice svjedočio okrutnome ubojstvu ili je, odjednom privezan za invalidska kolica, počeo viđati stvari koje se nisu dogodile?

High Noon (1952) Official Trailer - Gary Cooper, Grace Kelly Movie HD

2. High Noon američki je crno-bijeli vestern iz 1952. godine, redatelja Freda Zinnemanna, s Garyjem Cooperom i Grace Kelly u glavnoj ulozi. Radnja govori o šerifu grada na Divljem zapadu, koji se potpuno sam mora suprotstaviti bandi ubojica.
Na dan svog vjenčanja i posljednji dan u službi, Will Kane (Gary Cooper), šerif grada Hadleyvillea saznaje da se Frank Miller, čovjek kojeg je prije nekoliko godina poslao u zatvor, vraća vlakom u podne kako bi se osvetio. Premda isprva napušta grad s novom suprugom Amy (Grace Kelly), Kane se, gonjen jakim unutarnjim osjećajem odgovornosti, ipak odluči vratiti i suprotstaviti Milleru. No, kad od građana koje je godinama štitio zatraži pomoć, oni mu redom okreću leđa i savjetuju ga da pobjegne. Njegovu odluku o ostanku ne razumije ni vlastita supruga, a zamjenik Harvey Pell (Lloyd Bridges) napušta ga. Jedinu podršku Kane ima u nekadašnjoj ljubavi, Meksikanki Helen Ramirez (Katy Jurado).

High Society Official Trailer #1 - Frank Sinatra Movie (1956) HD

3. High Society je američki filmski mjuzikl snimljen 1956. godine, poznat po posljednjem glumačkom nastupu Grace Kelly. Predstavlja adaptaciju teatarskog komada The Philadelphia Story Philipa Barryja. Kelly u filmu tumači lijepu pripadnicu otmjenog društva koja se sprema za svoj drugi brak. Radnja prikazuje kako je u tome nastoji spriječiti njen bivši muž, jazz muzičar (čiji lik tumači Bing Crosby), te kako se u nju zaljubi novinar (koga tumači Frank Sinatra) poslan da prati zbivanja oko vjenčanja.

To Catch A Thief - Trailer

4. Drž'te lopova je američki triler iz 1955. redatelja Alfreda Hitchcocka. Temelji se na istoimenom romanu Davida F. Dodgea, a po žanru je mješavina trilera i ljubavnog filma. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Cary Grant, je bivši vrhunski provalnik koji postane glavni osumnjičenik za seriju provala čija su meta domovi otmjenog društva na jugu Francuske. Radnja prikazuje kako tamo odlazi kako bi pokušao pronaći pravog krivca, te kako upoznaje kćer američke bogatašice ( Grace Kelly), koju počne privlačiti upravo zbog svoje uzbudljive kriminalne prošlosti.

1951 FOURTEEN HOURS TRAILER RICHARD BASEHART

5. Fourteen Hours, manje poznat, ali izvrstan Hathawayjev film iz 1951. snimljen je prema drami Johna Paxtona, ima napetu priču i psihološki izvrsno profilirane likove. Bio je nominiran za niz prestižnih nagrada - Zlatnog lava i BAFTA-u za režiju, a drama Johna Paxtona bila je nominira za godišnju nagradu Udruge američkih pisaca. Kao kuriozitet može se spomenuti da je u ovom filmu prvi put nastupila - u jednoj maloj ulozi - Grace Kelly.
Na visokoj zgradi u središtu grada stoji mladić koji se očito namjerava ubiti. Ispred zgrade okupljaju se brojni znatiželjnici, mediji, liječnici i konačno policija. Policija će ga pokušati odgovoriti od samoubojstva. S njim će razgovarati zahtjevna majka, hladni otac, bivša djevojka, ali i jedan strpljiv i dobronamjeran policajac koji ne želi odustati. Drama će trajati 14 sati...