Uspjeh hrvatske serije - Novine prodana američkom Netflixu

| Film |

Hvaljena dramska serija Novine, koju je za potrebe prikazivanja na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) pripremila produkcijska tvrtka Drugi plan, prodana je američkoj i svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, čime će postati dostupna u približno 130 država, odnosno na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja. Prodaja autorskih prava na prikazivanje serije Novine, čiju je prvu sezonu Hrvatska radiotelevizija prikazala 2016. godine, a druga se sezona upravo snima, kruna je višemjesečnih pregovora s tim najvećim svjetskim mrežnim davateljem usluga za prikazivanje filmova i serija, istaknuto je današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici Hrvatske radiotelevizije – glavni ravnatelj Kazimir Bačić, ravnatelj Poslovne jedinice Program Renato Kunić te producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila, redatelj Dalibor Matanić i scenarist Ivica Đikić iz produkcijske tvrtke Drugi plan.

Novine

Dolazak toga hrvatskog proizvoda na zahtjevno američko i svjetsko tržište izniman je iskorak Hrvatske radiotelevizije na svjetskoj razini, produkcijske tvrtke Drugi plan, ali i cjelokupne domaće audiozivualne industrije, što je također važan oblik promidžbe Republike Hrvatske. „Veliko nam je zadovoljstvo što se naša dramska serija našla u Netflixovoj ponudi uz bok s nekim od najboljih serija svih vremena. Time smo još jednom dokazali kako možemo i znamo napraviti svjetski konkurentan proizvod te kako sredstva usmjeravamo u najkvalitetnije televizijske sadržaje“, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. 

Novine

„O uspjehu dramske serije Novine možda najbolje govori činjenica da je Netflix već otkupio i drugu sezonu serije, koja je još u produkciji i čije se emitiranje očekuje u rujnu ove godine. Ovo je ujedno i prva dramska serija na slavenskom jeziku prodana Netflixu. U svjetskoj smo distribuciji, naime, prije Rusije, Poljske, Češke. Veoma je ekskluzivan krug država koje mogu ispuniti njihove kriterije, njih samo sedam, koje uz Sjedinjene Američke Države imaju svoju dramsku serijsku produkciju na Netflixu. To pokazuje da Republika Hrvatska sada ima svoje zasluženo mjesto u svjetskome vrhu“, istaknuo je Nebojša Taraba iz produkcijske tvrtke Drugi plan te dodao kako je riječ o velikome uspjehu za hrvatsku audiovizualnu industriju. „Ponajprije zahvaljujemo Hrvatskoj radioteleviziji bez koje sve ovo uistinu ne bi bilo moguće. Naime, Hrvatska radiotelevizija svojim je ulaganjima u nezavisnu produkciju posljednjih godina postala pokretač hrvatske audiovizualne industrije, a velik značaj ima i za cjelokupnu kreativnu industriju“, dodao je Nebojša Taraba.  

Novine

„Sjajno je da nismo samo uvoznici te da i mi iz ovako male države sada ulazimo na velika vrata svjetske dramske serijske produkcije. Novine sam radio na način da budu unikatne i da se režijski ne oslanjaju ni na što, a s druge strane da budu univerzalne, što se očito i isplatilo. S drugom sam sezonom trenutačno na pola snimanja. Ima novih glumaca, radnja se vrti između dvaju kandidata drugoga kruga predsjedničkih izbora i dobila je na dinamici“, istaknuo je redatelj Dalibor Matanić.

Novine

Dramska serija Novine samo je u osnovnim crtama priča o odnosima unutar redakcije jednoga dnevnog lista koji mijenja vlasnika, a zapravo se bavi širim problemima poput kriminala, izdaje, nestanka ljudske čestitosti pod pritiskom taštine, prilagodljivosti i egzistencijalnih strahova. Sve se to događa u tjeskobnome okružju širih interesa obavještajnoga podzemlja, krupnoga kapitala i visoke politike u kojemu tajkuni i političari ne prežu ni od čega u borbi za vlast i moć, a u kojemu su novinari i urednici istodobno i statisti i sudionici samih događaja. Druga sezona, koja se na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje ujesen, bavi se predsjedničkim kandidatom Ludvigom Tomaševićem, kojega tumači sjajni Dragan Despot, u njegovoj nemilosrdnoj, gotovo dijaboličnoj borbi za vlast tijekom koje ne preže ni od naručivanja višestrukih ubojstava, čime je inače i završila prva sezona.