Ella Fitzgerald danas bi slavila 96. rođendan

| Art |

S karijerom dugom 59 godina i osvojenih 14 Grammya, Ella Fitzgerald jedna je od najutjecajnijih jazz pjevačica 20. stoljeća upravo zbog nevjerovatnog raspona glasa od tri oktave, kao i izuzetno izražajne interpretacije.

Rođena je 25. travnja 1917. godine u Newportu u američkoj državi Virginia u siromašnoj obitelji. Siromaštvo nije uspjelo uništiti maštu male Elle, koja je sanjala postati pjevačica. Već sa 16 godina sudjelovala je na natjecanju amatera u Appolo teatru u Harlemu, gdje je osvojila prvu nagradu. Već sa 17 postaje vokalna solistica orkestra Chick Webba, s kojim je snimila, između ostalih, singlove "If you Can't Sing It", "Love and kisses" i You'll have to sing it".

Ella Fitzgerlad i Marilyn Monroe
Ella Fitzgerlad i Marilyn Monroe

Zahvaljujući njenom izražajnom pjevanju i nevjerovatno čistom glasu, mnogi veliki kompozitori poput Georgea Gershwina, Colea Portera i Dukea Ellingtona, željeli su pisati upravo za nju, a s legendom jazza Louisom Armstrongom ostvaruje izuzetnu suradnju i snima tri albuma 1956. i 1957. godine. Također je snimila i čuvene duete s Nat King Coleom i Frank Sinatrom.

Osim Grammy nagrada, dobila je i nagradu za životno djelo, nacionalnu medalju umjetnosti Ronalda Raegana i predsjedničku medalju slobode Georgea Busha. Ella Fitzgerald imala je dva braka i jednu posvojenu kćer, a umrla je 1996. godine.

Ella Fitzgerlad i Louis Armstrong "Dream a litlle dream of me"