"Dva lica siječnja" napeti je triler koji morate pogledati

| Art |

Film Dva lica siječnja u kinima
Film Dva lica siječnja u kinima

Sinoć je u zagrebačkom Cinestaru u Avenue Mallu u sklopu Iskon premijere prvi put prikazan napeti triler 'Dva lica siječnja', u kojem glavne uloge tumače Viggo Mortensen (Gospodari prstenova, Cesta, Povijest nasilja) te Kirsten Dunst (Spiderman, Melankolija, Marie-Antoinette). Film je snimljen po istoimenom romanu Patricije Highsmith u adaptaciji za Oscara nominiranog Hosseina Aminija (Drive). Dva lica siječnja su redateljski debi Hosseina Aminija i naša preporuka je da obavezno pogledate ovaj zanimljivi film.

Film Dva lica siječnja u kinima
Film Dva lica siječnja u kinima

Radnja se odvija 1962. godine kada se glamurozni američki bračni par, karizmatični Chester Macfarland (Mortensen) i njegova privlačna mlada žena Colette (Dunst) nađu u Ateni gdje provode godišnji odmor. Dok razgledavaju Akropolu nalete na Rydala (Isaac), mladog Amerikanaca koji govori grčki te radi kao turistički vodič. Privučen Colettinom ljepotom, te impresioniran Chesterovim bogatstvom i sofisticiranošću, Rydal rado prihvaća njihov poziv na večeru. 

No ništa nije kao što se čini na prvi pogled. Chester krije mračne tajne iza svoje ekstravagantne pojave. Kada ih Rydal posjeti u njihovu hotelu, Chester ga natjera da mu pomagne ukloniti tijelo nesvjesnog muškarca za kojeg ovaj tvrdi da ga je napao. U hipu stvari će se preokrenuti i Rydal neće moći izbjeći neprilike. Njegova opčinjenost sa Colette potaknut će Chesterovu ljubomoru i paranoju, dovodeći do sukoba među dvojicom muškaraca. Njihovo putovanje nastavlja se u Turskoj a dramatični finale smješten je u uzbibane mračne ulice istanbulskog Grand Bazaara. 

Film Dva lica siječnja u kinima
Film Dva lica siječnja u kinima

Redatelj filma, Hossein Amini o filmu je rekao: „Roman Dva lica siječnja Patricije Highsmith sam prvi put pročitao prije više od 20 godina. Bio mi je slabog zapleta, nekonzistentan, često nelogičan no nekako me cijela priča uvukla i nikad me nije napustila. To je jedina knjiga koju sam se usudio adaptirati jer sam uglavnom u mnogim kontradikcijama likova i nedostacima istih prepoznao samog sebe. Highsmith izvrsno osvjetljava one dijelove našeg bića koje bismo radije sakrili, osobito nečasne ljudske emocije i ponašanje. Njezni su likovi lažljivci, varalice, kockari, pijanice, iracionalno ljubomorni, paranoidni te često glupi. No to je ono što ih čini bolno ljudskima i stvarnima. Postoji rečenica u filmu gdje Rydal govori o okrutnim trikovima kojima se Bog igra s ljudima. Tri glavna lika u filmu su u milosti Bogova no oni su prkosni u načinu kojima se bore protiv vlastite sudbine. Kao redatelj osjećao sam strast prema sva tri glavna lika. Ne želim ih promatrati mikroskopom, želim sudjelovati u njihovim greškama, simpatizirati njihov moral i emocionalne dileme te dijeliti njihove strahove i emocionalne lomove. Nisam želio donijeti razgledničku verziju Grčke i Turske iz 1960-ih no pokazati svijet koji je reflektirao stanje uma tih likova te njihove privatne putešestvije u osobne podzemne svjetove. Usprkos svim manama ovi su likovi donekle i heroji. Život ih želi poraziti no u porazu oni su dostojanstveni i humani i to je njihov osobni prkos prema Bogovima."

Marija Cvitanović, Suzy i Sarah Josipović, Vanja Mamić i Daria Lorenci na premijeri filma Dva lica siječnja
Marija Cvitanović, Suzy i Sarah Josipović, Vanja Mamić i Daria Lorenci na premijeri filma Dva lica siječnja

Odlična filmska ekipa i divni grčki eksterijeri na premijeru su privukli brojne poznate osobe. Napetom filmu snimljenom po odličnom romanu nisu odoljele ni televizijska voditeljica Jasna Nanut niti modna dizajnerica Marija Cvitanović. Suzy i Sarah Josipović na premijeru su stigle s Vanjom Mamić, dok je veliki filmski zaljubljenik Nenad Korkut bio u društvu Nataše Dorčić.  Na premijeri su bili i glumci Antonio Franić i Daria Lorenci s pratnjom, a u društvu partnera stigle su voditeljica Lana Pavić te direktorica marketinških komunikacija HT-a Maja Weber.

Dva lica siječnja

Iskonove premijere nastaju u suradnji s Discoveryjem, te privlače sve ljubitelje dobrih filmova. Ove godine Iskon je prvi put u Hrvatskoj prikazao uspješnice poput 'Dallas Buyers Cluba' i 'Duži put do dna'. Film 'Dva lica siječnja' s prikazivanjem u domaćim kinima počinje krajem ovog tjedna i nemojte ga propustiti pogledati.