Botanički vrt u Zagrebu slavi 125. godina

| Art |

Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ove godine obilježava 125. godišnjicu od osnutka. Osnovan je davne 1889. godine u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, u okviru kojega i danas djeluje i najstariji je sveučilišni vrt u Hrvatskoj. Kada je podignut nalazio se na periferiji grada jer je Zagreb u ono vrijeme imao samo 38 tisuća stanovnika. Najveći dio vrta bio je uređen u tzv. pejzažnom stilu sa slobodno posađenim skupinama drveća, krivudavim stazama i cvjetnim parterom strogih simetričnih linija. Budući da je Botanički vrt oduvijek pripadao zagrebačkom sveučilištu, tijekom svih godina od njegova osnutka imao je izuzetno značajnu obrazovnu te kulturno-povijesnu vrijednost. Zbog toga je 1971. godine zaštićen zakonom kao spomenik vrtne kulture.

Inače, Botanički vrt se nalazi u sklopu tzv. Lenucijeve potkove, čije zelene površine i trgovi- perivoji čine monumentalni okvir Donjega grada. Prostire se na površini od 4,7 hektara i sastoji se od arboretuma, cvjetnog partera, staklenika, tri kamenjare i dva jezera, koja su nerijetko bila nadahnuće velikim hrvatskim slikarima. Na tim je jezerima neke od slika iz serije “Lopoči”, koje se danas smatraju vrhunskim djelima hrvatskog akvarelnog slikarstva na prijelazu XIX. u XX. stoljeće, naslikala velika akvarelistica Slava Raškaj.

U zbirci Botaničkog vrta danas je više od pet tisuća različitih vrsta biljaka. Među njima je gotovo trista zakonom zaštićenih vrsta hrvatske flore, a dvije najpoznatije hrvatske endemične biljke – velebitska degenija i dubrovačka zečina, povremeno se mogu nabaviti u Vrtu.

Botanički vrt je mjesto održavanja i raznih izložbenih i edukativnih događanja te vrtnih zabava, koje u posljednje vrijeme svake godine u rujnu priređuje Sveučilište u Zagrebu i time obilježava početak akademske godine. Omiljeno je odredište i brojnih Zagrepčana, koji uživajući u lijepom ugođaju u Botaničkom vrtu pronalaze mjesto za opuštanje, a sve više je i turista. U povodu obilježavanja vrijedne obljetnice, a središnja proslava održat će se 8. lipnja na dan otvaranja Botaničkog vrta prije 125 godina, u ovom hortikulturnom prostoru smještenom u srcu grada uskoro bi trebala započeti obnova staklenika, koji bi kao i nekada bili otvoreni za posjetitelje, a Vrt će uskoro dobiti i ulaz s istočne strane. Proslavi u lipnju pridružit će se i tridesetak predstavnika nacionalnih botaničkih vrtova iz zemalja Europske unije, Švicarske i Norveške, koji su i članovi Konzorcija europskih botaničkih vrtova.