Danas počinje 6. Organ Vida

| Art |

Danas počinje 6. Organ Vida

Jeste li već upoznati s jedinim hrvatskim međunarodnim festivalom fotografije? Organ Vida je međunarodni festival suvremene fotografije, godišnji je festival koji je od svojeg osnutka 2009. godine usmjeren na promoviranje i istraživanje današnje fotografske prakse, u Hrvatskoj i na međunarodnoj sceni. Platforma kojom Organ Vida povezuje umjetnike, institucije, udruženja i kolektive obuhvaća preko 80 zemalja svijeta. Na festivalu se do sada predstavilo preko 150 autora iz cijeloga svijeta. Osim velike izložbe fotografija finalista natječaja, u sklopu festivala održavaju se i popratni sadržaji; predavanja, konferencije, paneli, predavanja umjetnika (artists talk), kreativne radionice, predstavljanja suradnika, koncerti.

Ove godine Organ Vida slavi svoju 6. godišnjicu i održavat će se u Laubi - kući za ljude i umjetnost od 26. rujna do 10. listopada. Ove godine tema je dokumentarna fotografija na temu "Refleksije", a šest odabranih finalista već je poznato; Na ovogodišnji festival prijavilo se 162 fotografa iz 34 zemlje, a dokumentarno konceptualnim pristupom fotografijama zagrebačkoj će se publici predstaviti Alvaro Deprit (Italija), Daesung Lee (Francuska), Mitar Simikić (BiH), Antoine Bruy (Francuska), Danila Tkackenko (Rusija), Lek Kiatsirikajorn (Bangladeš), Prasiit Sthapit (Nepal), Giovanni Cocco (Italija), Guy Martin (UK) i Egor Rogalev (Rusija). Njih je birao žiri sastavljen od šest eminentnih imena svjetske i domaće fotografske scene, a to su bili vodeća nizozemska edukatorica Corinne Noordenbos, nagrađivani švedski fotograf i bivši član najprestižnije svjetske fotografske agencije Magnum Kent Klich, urednica fotografije u Financial Times Weekend časopisu Emma Bowkett, istaknuti britanski fotograf George Georgiou, fotografkinja i profesorica na njujorškom International Center of Photography Irina Rozovsky te nagrađivana domaća fotografkinja i snimateljica Ana Opalić.

Danas počinje 6. Organ Vida
6. Organ Vida

Festival je jučer započeo nultim danom izložbom Borka Vukosava u Kuli Lotrščak, zatim se danas u Laubi festival službeno otvara najvećom festivalskom izložbom Refleksije. Slijede potom svakodnevna otvaranja izložbi: Bojan Mrđenović u samoborskoj Galeriji Lang, Deep Sleep kolektiv u novootvorenoj Galeriji 512 u KICU, te IMPROVE kolektiv u Galeriji Greta dok će se stručno-teorijski program odvijati u Laubi, na Akademiji dramskih umjetnosti i u prostoru Aplauz produkcije kulture (kino Mosor). Novitet je i filmski program u sklopu kojeg je organizirana hrvatska premijera američkog dokumentarnog filma O Susan Sontag, jednoj od najznačajnijih imena američke i svjetske intelektualne scene. Film će se dva puta prikazati u Dokukinu Zagreb i to u subotu, 27.rujna u 20 sati te u subotu 4. listopada u 21 sat.

Ulaznica za izložbu Refleksije koja uključuje i ulaz na ostala festivalska događanja u Laubi iznosi 25 kuna, 15 kuna za umirovljenike te 10 kuna za studente, dok je cijena ulaznice za film O Susan Sontag 20 kuna. Ulaz na sve druge programe je slobodan.