Wall.hr preporuka: Farma, knjiga Toma Roba Smitha

| Book |

Farma, knjiga Toma Roba Smitha

Danas vam predstavljamo izniman psihološki književni triler o obiteljskim tajnama, zločinima, ali i tankoj granici zdravog razuma i ludila. Roman Farma, novi je dugoočekivani roman izvrsnog britanskog autora Toma Roba Smitha koji je na književnoj sceni debitirao međunarodnim bestselerom Dijete 44.

Radnja prati mladog muškarca, Daniela kojeg iznenada naziva otac i kaže mu da mu je majka Tilde smještena u psihijatrijskoj ustanovi u Švedskoj, zemlji u koju su se preselili nakon mirovine. Ubrzo nakon oca javlja se i majka koja govori sinu da stiže u London i moli ga da ne povjeruje ni u što što mu otac govori.

Tilde u britansku metropolu dolazi u potpuno izbezumljenom stanju očajnički pokušavajući sinu objasniti što joj se sve događalo od odlaska iz Londona i selidbe na švedsku farmu snova, a Daniel postaje nevoljki sudac majčine priče o tajnama, lažima, zločinu i uroti u koju je, navodno, umiješan i njegov otac.

Poznati britanski pisac u svom novom romanu, na iznimno inovativan način poigrava sa žanrovskim konvencijama skandinavskog trilera: izolirana farma, obiteljske tajne, okrutni zločin, moćna elita sklona zataškavanju i prešućivanju. No, maskirano u proces saznavanja istine i dokazivanja majčinog zdravog razuma, priča je o ljubavi, lojalnosti i vezama roditelja i djece: koliko se poznajemo, što prešućujemo, koliko smo spremni vjerovati, koliko smo se spremni žrtvovati i na kraju, koliko nam je zapravo stalo. Ovaj izniman psihološki triler čita se u jednom dahu, a Toma Roba Smitha na pisanje je inspirirala priča njegove vlastite obitelji.

Inače, eTom Rob Smith britanski je scenarist i pisac rođen 1979. godine u Londonu. Njegov je prozni prvijenac Dijete 44 prvi dio trilogije smještene u sovjetsku Rusiju nomiran za čak sedamnaest međunarodnih književnih nagrada, a osvojio je njih sedam među kojima su nagrade Ian Fleming  za najbolji triler godine, nagrada Galaxy i Waverton. Ušao je u konkurenciju za nagradu Booker te Whitbreadovu nagradu (današnja nagrada Costa), britanska književna priznanja koji nisu sklona žanrovskoj produkciji.  Nemali broj kritičara ističe kako je Farma, roman koji nije zamišljen kao dio većeg serijala i u kojem je autor napravio zaokret od ranijih djela, najbolje što je Tom Rob Smith dosad napisao, bolje od romana Dijete 44 kojim je, kako se napominje, postigao nemoguće – oduševio i Bookerov žiri, ali i osvojio čitatelje diljem svijeta.