Blagdanske preporuke za sve književne ukuse

| Book |

Tražite savršen dar kojim biste razveselili svoje najmilije ovih blagdana? U izdavačkom programu Lumena pronašli smo naslove koji će zadovoljiti raznolike književne ukuse. Napisali su ih vodeći autori današnjice, poput Margaret Atwood, prve dame književnoga svijeta koja nas je zadivila literarnom vidovitošću u Sluškinjinoj priči, Stephena Kinga, silno produktivnoga pisca koji već pet desetljeća oduševljava vojsku čitatelja, i Damona Galguta, istaknutoga južnoafričkog književnika koji je za roman Obećanja dobio prestižnu nagradu Booker. Tu je i Lumenov kućni autor George R. R. Martin, genijalni tvorac serijala Pjesma Leda i Vatre i romana Vatra i krv, zaslužan za svjetsku popularnost žanrafantasyja, te pisac znanstvene fantastike Andy Weir, autor svjetskog bestselera Marsovac prema kojemu je snimljen istoimeni filmski hit u režiji Ridleyja Scotta. Novi Weirov roman Projekt Spasitelj najsrdačnije preporučuje… tko drugi nego veliki George R. R. Martin.

S ovim naslovima ne možete pogriješiti!

George R. R. Martin, Elio M. García, Jr., i Linda Antonsson: Uspon Zmaja – Ilustrirana povijest dinastije Targaryen (svezak prvi)

Raskošan dar za ljubitelje fantasyja osvjetljava nepoznanice iz serijala Igra prijestolja i otkriva što će se dogoditi u sljedećim sezonama HBO-ova serijala Zmajeva kuća.

Bez ovoga djela nije moguće do kraja razumjeti događaje iz književnoga serijala Pjesma Leda i Vatre i romana Vatra i krvprema kojima su snimljene TV serije Igra prijestolja i Zmajeva kuća. Raskošno oslikana povijesna monografija koju potpisuju George R. R. Martin, Elio M. García, Jr., i Linda Antonsson, s više od 150 ilustracija u boji, veličanstven je uvod u povijest kuće Targaryen, legendarne dinastije čiju sagu prati HBO-ova serija Zmajeva kuća, vremenski smještena prije Igre prijestolja. Luksuzno ilustrirano djelo Uspon Zmaja u prijevodu Marka Marasa savršeno je štivo za dobre poznavatelje Zapadnih Zemalja, ali i za one koji su se prvi put upoznali s Targaryenima, najmoćnijom obitelji Sedam Kraljevina, u seriji Zmajeva kuća.

Priča o političkim spletkama, savezima i izdajama, puna plemenitosti i podlosti, ujedno je i priča o jedinoj obitelji gospodara zmajeva koja je preživjela Propast Valyrije. Monografija Uspon Zmaja opisuje kada je targaryenska moć nastala i kako je rasla u Zapadnim Zemljama, a obuhvaća povijest koju je George R. R. Martin prvi put opisao u epskoj Vatri i krvi, od Aegona Targaryena, osvajača Zapadnih Zemalja, do zlosretnog Plesa Zmajeva, krvavoga građanskog rata koji je zamalo zauvijek okončao targaryensku dinastiju.

Damon Galgut: Obećanje

Damon Galgut: Obećanje

Moćan roman dobitnika nagrade Booker – prvi izbor za književne znalce s visokim očekivanjima. 

Damona Galguta, jednoga od najvažnijih pisaca današnjice, podrijetlom iz Južnoafričke Republike, ne treba posebno predstavljati. Trostruki kandidat za Booker prošle je godine osvojio tu prestižnu nagradu za roman Obećanje u kojemu oslikava pad i propast bjelačke južnoafričke obitelji koja živi na farmi nedaleko od Pretorije. U toj priči o disfunkcionalnoj obitelji Swart i neispunjenu obećanju koje duguju svojoj vjernoj sluškinji Salome pogađaju nas nesmiljene i nježne istine. Obećanje je uvjerljivo, vješto ispripovijedano i samozatajno moćno, vrhunsko književno djelo. Prevela ga je Ana Josić.

„Damon Galgut nepretencioznom virtuoznošću ulazi u umove svih svojih junaka… Njegov jezik krasi flaubertovska jasnoća; on o obiteljskim prilikama pripovijeda intimno, a o južnoafričkoj slojevitoj povijesti rezonira znalački. Ovo je najvažniji roman u ovome desetljećuˮ, zaključak je Edmunda Whitea, književnika i profesora na Sveučilištu Princeton.

O Galgutovoj prozi podjednako oduševljeno pišu njegovi kolege pisci, novinari i kritičari; uspoređuju je s velikim romanima modernizma te ističu da mu gotovo nema ravna kad je riječ o inovativnosti i moralnoj dosljednosti. Njegov višeslojni roman opčinjava čitatelje na mnogim razinama, od pozadinske slike Južnoafričke Republike o kojoj pripovijeda bez lažna moraliziranja do osobne priče s profinjenim i dubokim uvidom u složenost ljudskog srca.

Andy Weir: Projekt Spasitelj

Andy Weir: Projekt Spasitelj

Nezaboravna SF priča o preživljavanju i snazi prijateljstva – s preporukama Georgea R. R. Martina.

Svaki novi roman Andyja Weira – pisca znanstvene fantastike kojega pamtimo po nevjerojatno uspješnom romanuMarsovac i istoimenu filmskom hitu s Mattom Damonom u glavnoj ulozi – dočekuje se s velikim iščekivanjima. Sudeći prema oduševljenim pohvalama čitatelja i kritičara, Weir je ta očekivanja itekako ispunio. Njegov treći roman, Projekt Spasitelj, romanom godine proglasili su Bill Gates, GatesNotes, New York Public Library, Parade, Newsweek, Polygon, Shelf Awareness, She Reads, Kirkus Reviews, Amazon i Library Journal.

Prava na film već su prodana MGM-u, režiraju ga Phil Lord i Christopher Miller, a našeg junaka Rylanda Gracea, usamljenog astronauta u nemogućoj misiji, glumi Ryan Gosling. Vrhunsko djelo znanstvene fantastike, s nezaboravnom pričom o preživljavanju i snazi prijateljstva, prevela je Ana Briški Đurđevac.

„Ako volite Marsovca, obožavat ćete Projekt Spasiteljˮ, tvrde u The Washington Postu. U njemu ćete, ističe George R. R. Martin, pronaći „sve što vole obožavatelji prave znanstvene fantastike: dva svijeta u opasnosti, sposobnog (iako nesavršenog) čovjeka, pametnog izvanzemaljca, bezbrojne znanstvene zagonetke i borbu za spas čovječanstva! Roman bi oduševio Roberta A. Heinleina i Isaaca Asimova!ˮ, smatra autor bestselerā Pjesma Leda i Vatre te Vatra i krv.

Stephen King: Zelena milja

Stephen King: Zelena milja

Legendarno djelo koje će izmamiti suze samilosti – za sve ljubitelje dobrog pripovijedanja.

Kad se prvi put pojavio, roman Zelena milja Stephena Kinga bio je nakladnički trijumf bez premca – svih je šest svezaka romana istodobno dospjelo na listu bestselera New York Timesa i oduševilo milijune obožavatelja širom svijeta. Od polovice devedesetih do danas Zelena milja nije izgubila svoj kultni status. Samo King ima „tako lagan, tako blistav put do srca tameˮ, priznaje mu USA Today.

Novo hrvatsko izdanje Zelene milje preveo je Ivan Ott, a dizajnerski opremio Vanja Perković u skladu s novim vizualnim identitetom Kingovih djela u izdanju Lumena (Carrie, Misery, Isijavanje i Doktor Sleep).

Kingovo remek-djelo o Johnu Coffeyju – enigmatičnom ubojici osuđenom za zvjersko ubojstvo dviju djevojčica i gorostasu tužnih očiju koji se boji mraka i često plače – uznemirujuće je dirljivo i gotovo nepodnošljivo mučno. Što god da taj stanovnik kaznionice Cold Mountain jest, zli ubojica ili naivna dobričina, moraju mu se priznati neobične sposobnosti iscjeljenja. Požrtvovno, otvorena srca, spašava druge. No može li itko spasiti njega?

Mnogima je Zelena milja najdraže Kingovo djelo. U medijima se o tom romanu piše isključivo u superlativima: „Punokrvni King, vrhunska berba!ˮ (Associated Press), „Književna senzacija!ˮ (Time), „Najbolji Kingov roman koji će čitateljima od dvanaeste do osamdesete izmamiti suze samilosti i nevjerice!ˮ (Boston Globe)... Jednako je dirljiv i istoimeni film u režiji Franka Darabonta, s Tomom Hanksom i Michaelom Clarkeom Duncanom u glavnim ulogama.

Bev Vincent: Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice

Bev Vincent: Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice

Prva cjelovita monografija o životu i djelu kralja horora – predmet žudnje svih Kingovih obožavatelja.

Trideset pet nakladnika iz cijelog svijeta, uključujući i Lumen izdavaštvo, pripremilo je monografiju Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice kao izniman rođendanski dar tom kralju horora, krimića i epskog fantasyja uz čije smo romane i priče odrastali, uživali u vlastitome strahu i učili o pop-kulturi. Riječ je o prvoj cjelovitoj kronološkoj monografiji o Kingovu životu i djelu, od početaka 1950-ih do danas, u prijevodu Marka Marasa.

Autor monografije Bev Vincent, izniman poznavatelj Kingova opusa i njegov prijatelj, zaviruje u radionicu jednoga od najpopularnijih pisaca današnjice i otkriva što je Kinga nadahnulo za pisanje pojedine priče ili romana, koje ekranizacije svojih djela voli, a kojih se odriče, zašto tako silno voli bejzbol i bostonski Red Sox, koje su se priče otele njegovoj kontroli i napisale same te koja je pjesma najsnažnije utjecala na njegovo književno stvaralaštvo.

Uz više od 400 fotografija iz obiteljskog albuma i uz naslovnice prvih izdanja njegovih djela, ova je monografija ujedno priča o kulturi koju su iznjedrila ostvarenja Stephena Kinga. Ona pokazuje da slavni američki pisac i u visokim godinama ostaje književni majstor bez premca, s produkcijom koja je zastrašujuća poput videozapisa na TikToku – ne prestaje.

Margaret Atwood: Penelopeja

Margaret Atwood: Penelopeja

Izazovna i zabavna varijacija mita o Penelopi – za žene i muškarce koji se ne daju ušutkati.

Ovjekovječena u mitologiji kao vjerna supruga slavnoga Odiseja koja šutke tka dok iščekuje mužev povratak, Penelopa u izvrsnom kratkom romanu Margaret Atwood (u prijevodu Marka Marasa) luta podzemnim svijetom i prede drukčiju pređu: svoju stranu priče – pripovijest o požudi, pohlepi i umorstvu.

Vjerni čitatelji nagrađivane kanadske spisateljice prepoznat će u romanu o Penelopi neke autoričine uobičajene motive: ušutkane žene, nepouzdane pripovjedačice i rodne stereotipe. Iako je svojim djelima Sluškinjina priča i Svjedočanstvadigla glas protiv obespravljenosti žena, glasovita kanadska prozaistica i pjesnikinja odbija tumačenja Penelopeje kao feminističkoga iskaza.

Penelopeja je jedinstvena, zabavna i izazovna varijacija mita za koji smo samo mislili da ga znamo. „Ovaj je roman moćan kao kletvaˮ, tvrdi Sunday Times. „Penelopa Margaret Atwood kao da je izišla iz serije Absolutely Fabulous: lako je možemo zamisliti kako puši cigaretu za cigaretom i opija se vinom, a usput zbija šale o tome kako su muškarci slabi i kako ženama donose nesrećuˮ, napominje Entertainment Weekly.

Stephen King: Kula tmine

Stephen King: Kula tmine (sedmi, završni dio istoimena serijala)

Trijumfalna završnica Kingova serijala koji nazivamo magnum opus – izazov epskih razmjera za prave fanove.

Roman Kula tmine savršen je završetak jednoga od najambicioznijih književnih serijala u povijesti u kojemu autor, na 4220 stranica, pripovijeda priču epskih razmjera. U njoj se spajaju različiti umjetnički žanrovi – od legende o kralju Arthuru do vesterna Sergia Leonea i apokaliptične znanstvene fantastike, a sama je pripovijest toliko kompleksna i slojevita da ju je gotovo nemoguće prepričati. Taj multižanrovski i megalomanski serijal književni je izazov namijenjen najvjernijim čitateljima. „Poput staze na najluđem skijalištu na svijetu za prave obožavatelje fantasyja i Kinga!” (The New York Times).

Veličanstvena alegorijska saga, koja je nastajala trideset godina, kruna je Kingova stvaralaštva i vrhunac njegova pripovjedačkog umijeća, prepunog fantastičnih slika te nezaboravnih prizora i likova. Obiluje mnoštvom referencija vezanih za literaturu koju je King čitao i filmove koje je gledao, djela koja su ga oblikovala kao pisca.

Serijal Kula tmine u prijevodu Mate Marasa, jednoga od najboljih hrvatskih prevoditelja, sastoji se od još sedam romana: Revolveraš (I.), Izvlačenje trojke (II.), Puste zemlje (III.), Čarobnjak i kristal (IV.), Vjetar kroz ključanicu (IV./V. međunastavak), Vukovi Calle (V.) i Susannina pjesma (VI.).

John Garth: Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje

John Garth: Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje

Nezaobilazan dar koji se treba naći na polici svakog ljubitelja Tolkienovih djela.

U zadivljujućoj monografiji Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje vodeći tolkinolog John Garth isprepleće Tolkienovu biografiju s njegovim izmišljenim svjetovima te otkriva koji su lokaliteti u Britaniji i diljem svijeta inspirirali velikog pisca.

Raskošno opremljeno djelo obiluje grafičkim prilozima među kojima se krije pravo blago: Tolkienove skice i ilustracije koje najbolje dočaravaju kako je pisac zamišljao svoj svijet u koji su poslije kročili milijuni oduševljenih čitatelja. Ova znalački napisana knjiga, objavljena u hrvatskome prijevodu Marka Marasa, naći će istaknuto mjesto na polici svakog obožavatelja Tolkienova djela zajedno s Gospodarom prstenova, Hobitom i Silmarillionom.

Monografija Johna Gartha nije samo pregled piščevih nadahnuća. Ona je prozor u njegovu dušu i prikaz razdoblja u kojemu je živio. Tolkienova nadahnuća zapravo su priča o njegovoj predanosti, nepokolebljivosti, znatiželji i nezadrživoj mašti. Priča je to koja nadahnjuje.

za dugovječnost, znanstvenik i harvardski profesor genetike te jedan od sto najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru časopisa Time.

Ako želite saznati kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genski sat, pročitajte revolucionaran svjetski bestseler Životni vijekzašto starimo, a ne moramo u kojemu dr. sc. David A. Sinclair, jedan od vodećih inovatora svoje generacije,provokativno piše: „Starenje jest bolest, ali ta je bolest izlječivaˮ. U knjizi koju su preveli Ivan i Katarina Ott autor nudivrhunske savjete o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravstvenim stanjem i uvesti jednostavne promjene koje pomažu ne samo u produljenju života nego i u povećanju njegove kvalitete.

Matthew McConaughey: Zelena svjetla i Zelena svjetla – vaš dnevnik, vaše putovanje

Matthew McConaughey: Zelena svjetla i Zelena svjetla – vaš dnevnik, vaše putovanje

Svjetski bestseler nadopunjen dnevnikom – za sve koji u životu priželjkuju zelena svjetla.  

Autobiografija Zelena svjetla koju popularni glumac i producent Matthew McConaughey naziva „ljubavnim pismom životu”, objavljena u prijevodu Vedrana Pavlića, ne silazi s vrha top-ljestvice najprodavanijih naslova u Hrvatskoj. Dodatno oduševljenje hrvatskih čitateljica izazvat će upravo objavljeno izdanje Zelena svjetla – vaš dnevnik, vaše putovanje s uputama, citatima i savjetima iz McConaugheyjeve knjige. Uz ovaj se dnevnik (128 stranica) možete smjelo suočiti sa sobom i prihvatiti odgovornost za to kakvi ste nekoć bili, kakvi ste danas i kakvi želite postati, poručuje ugledni hollywoodski glumac. Dnevnik će vam dati bolji uvid u odluke koje donosite, ponuditi savjete kako prevladati prepreke i omogućiti da ostvarite dragocjene osobne potencijale.

Matthew McConaughey: Zelena svjetla i Zelena svjetla – vaš dnevnik, vaše putovanje

U Zelenim svjetlima McConaughey bez zadrške piše o odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu i krizi te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci. U novom dnevniku poziva čitatelje da se uhvate ukoštac sa životnim lekcijama i shvate da poanta nikada nije pobijediti, nego razumjeti. I uvidjeti da se žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena.  

Jerry Seinfeld: Je l' čemu ovo?

Jerry Seinfeld: Je l' čemu ovo?

Vrhunske dosjetke za sve kojima je smijeh najbolji lijek.

Ako se ubrajate među ljude koji smijehom liječe gotovo sve rane, ova je riznica anegdota vaša potencijalna apoteka. Smijat ćete se naglas od prve do zadnje stranice. Opsežna i inspirativna kompilacija komičarskog rada Jerryja Seinfelda govori o svemu – o djetinjstvu, tinejdžerskim godinama, odrasloj dobi, braku i roditeljstvu. U njoj možete pronaći Seinfeldove najpoznatije šale, uključujući njegova promišljanja o životu čarapa („dan kad se pere rublje njihova je jedina šansa za bijeg”), o putovanju zrakoplovom („pokazuju vam kako upotrijebiti pojas ako slučajno niste sjeli u auto od 1965. godine”) i o reklami za poboljšani Tide („imate li majicu natopljenu krvlju, možda pranje rublja i nije vaš najveći problem u ovom trenutku”).

„Je l' čemu ovo?” pitanje je koje svaki komičar postavlja kad isproba novu šalu. Seinfeld postavlja to pitanje od svojega prvog nastupa 1975. godine. Ako je odgovor bio potvrdan, uključen je u ovu zbirku vrhunskih dosjetki u stand-up komediji tijekom pet desetljeća komičarskog rada. Knjiga je objavljena u tvrdom i mekom uvezu, a prevela ju je Anda Bukvić Pažin.

sc. David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante: Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo

sc. David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante: Životni vijekzašto starimo, a ne moramo

Revolucionarni bestseler za sve koji žele što dulje zadržati mladost, zdravlje i vitalnost

Je li moguće produljiti životnu dob na 120, pa i 150 godina, a istodobno zadržati zdravlje i vitalnost? Iako pitanje zvuči kao da je izrečeno daleko izvan znanosti, neočekivano optimističan odgovor stiže iz laboratorija jednoga od vodećih svjetskih znanstvenika. Sve što su nas učili o starenju posve je pogrešno, odgovorno tvrdi dr. sc. David A. Sinclair,svjetski poznat stručnjak za dugovječnost, znanstvenik i harvardski profesor genetike te jedan od sto najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru časopisa Time.

Ako želite saznati kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genski sat, pročitajte revolucionaran svjetski bestseler Životni vijekzašto starimo, a ne moramo u kojemu dr. sc. David A. Sinclair, jedan od vodećih inovatora svoje generacije,provokativno piše: „Starenje jest bolest, ali ta je bolest izlječivaˮ. U knjizi koju su preveli Ivan i Katarina Ott autor nudivrhunske savjete o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravstvenim stanjem i uvesti jednostavne promjene koje pomažu ne samo u produljenju života nego i u povećanju njegove kvalitete.

Julia Baird: Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan

Julia Baird: Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan

Dragocjena knjiga za sve koji žele zadržati (ili pronaći) životnu radost.

Blagdani nisu svima omiljeni dani u godini. Ako među bližnjima imate ljude koji se pitaju kako preživjeti ili se osnaživati kad se svijet ruši, kad smo, na primjer, svladani bolešću ili jakom duševnom patnjom, gubitkom i boli, knjiga Julije Baird nudi okrepljujuću utjehu. Njezina sofisticirana i slojevita Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan, proglašena knjigom godine 2021. (Australian Book Industry Awards), izniman je spoj istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije. Nagrađivana australska povjesničarka, spisateljica i novinarka u Fosforescenciji, među ostalim, opisuje mračno razdoblje života, kad su joj dijagnosticirali karcinom, te otkriva kako se othrvala potonuću u depresiju i pronašla novu životnu radost.

Britkim i pitkim stilom autorica nas vodi na put oko svijeta i daje smjernice gdje, kada i kako pronaći zadivljujuće prizore, događaje koji ostavljaju bez daha, ne samo u prirodi nego i u prijateljstvu, u obitelji i konačno u sebi. Govori nam o ljudskoj potrebi za začudnim i pokazuje kako sebi možemo dopustiti da budemo i ostanemo začuđeni u svijetu koji sve više tone u otuđenost. Fosforescencija u prijevodu Lidije Šimunić Mesić jedna je od onih knjiga koja nas ne štedi, već budi, povlači za rukav i nježno, ali odlučno kaže – živi!

David R. Hawkins: Moć vs. sila

Djelo koje prosvjetljuje – za sve koji tragaju za istinskom prirodom stvarnosti. 

David R. Hawkins: Moć vs. sila

Što potiče naše ponašanje? Koji se uzročnici kriju iza naših postupaka? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja možemo pronaći u svjetskom bestseleru Moć vs. sila. To životno djelo priznatoga kliničara, znanstvenika i učitelja oslanja se na godine istraživanja i tisuće pokusa. Metodom ispitivanja mišićnog odgovora na podražaje dr. David R. Hawkins uspio je empirijski dokazati da postoji svjesnost iznad ljudske svijesti, ona koja sve zna i sve razumije. Napokon imamo način kako joj pristupiti – od istine nas doslovce dijeli naša mišićna reakcija.

Prvi put u intelektualnoj povijesti Zapada dr. Hawkins pokazuje da hladno svjetlo znanosti potvrđuje ono što mistici oduvijek govore o svjesnosti i istinskoj prirodi stvarnosti. Autor knjige, koji je tijekom dugogodišnje i glasovite karijere radio kao iscjeliteljski psihijatar, služi se teorijskim konceptima iz fizike, nelinearne dinamike i teorije kaosa kako bi dokazao svoje istraživanje ljudskog ponašanja. U knjizi koju je prevela Tajana Petrović Čemeljić autor objašnjava kako razriješiti temeljnu ljudsku dvojbu, kako trenutačno odrediti istinitost ili laž bilo koje izjave ili pretpostavljene činjenice.