Univerzalni vodič za svakodnevno življenje: I Ching

| Book |

I Ching

„I Ching“ ili „Knjiga promjena“, izvorište konfucijanizma i taoizma, jedan je od prvih pokušaja ljudskog uma da pronađe svoje mjesto u svemiru. Gotovo tri tisuće godina iz temelja prožima kinesku kulturu, a u posljednje vrijeme zanimanje za „Knjigu promjena“ velikom brzinom širi se Zapadom. Dok se zapadnjačko gledište uglavnom temelji na logičkom, mentalnom pristupu životu, savjeti „I Chinga“ daju nam do znanja da je u nama pohranjena unutarnja istina na koju se možemo osloniti u rješavanju svih bitnih pitanja.

Stoga se „I Ching“ može koristiti kao knjiga mudrosti za razmišljanje o sebi i svijetu - kao univerzalni vodič za svakodnevno življenje u čijim se savjetima zrcali mudrost kozmičkog poretka i zakona promjene. Ponekad knjiga upozorava na prepreke koje su nepremostive i savjetuje odustajanje. Odluka je na nama i kada je donesemo događaji prestaju biti pod našom kontrolom.

Promjena nastaje međusobnim djelovanjem aspekata, principa jin i jang. Jang je nebo, aktivno, pozitivno, muško, čvrsto, jako, svjetlo dok je jin zemlja pasivno, žensko, negativno, popustljivo, tamno. Međusobnom mješavinom u različitim razmjerima jina i janga nastaju kombinacije heksagrama. 64 heksagrama daju 4096 odgovora. Heksagrami simboliziraju cjelokupan slijed promjena kroz koje sve u svemiru od mikro do makro univerzuma prolazi u neprekidnim ciklusima. Povezujući našu radnju s dijelovima tog ciklusa možemo predvidjeti slijed događaja pa čak i utjecati na njega.

„I Ching“ je drevni kineski tekst čiji je povijesni i kulturni utjecaj nemjerljiv. Zahvaćajući brojne domene poput proricanja, kozmologije, etike, filozofije, stoljećima se tumačio na mnogo različitih načina i koristio kao savjetnik za vrijeme životnih prekretnica. Kada mudrosti „I chinga“ pristupimo iskreno i otvorena srca, ona djeluje promicanjem uspjeha i sreće te uvođenjem ravnoteže i perspektive u život. Popularnost koja ne jenjava „I Ching“ duguje jednostavnom načelu na kojem počiva: najveća životna bogatstva, blagostanje, razumijevanje i mir, postižemo držeći se vlastitih pozitivnih kvaliteta. Višeznačnost naziva knjige ogleda se i u značenju ideograma Ikoji je i znak za kameleona – životinju koja stalno mijenja boju tijela u skladu s okolinom, a chingje i znak za osnovu tkanja, glavnu nit oko koje mnogostrukim preplitanjem nastaje cjelokupna manifestacija.

Prijevod Briana Brownea Walkera jedan je od najpopularnijih upravo zbog suvremene forme koja je prilagođena iskusnim poznavateljima jednako kao i početnicima.