Preporuka knjige: Bez nade, Colleen Hoover

| Book |


Bez nade

Svi imamo priču. Svi nosimo neku tugu u srcu i svi imamo neizbrisive tragove na duši. Prošlost može biti veliki teret, kamen spoticaja, nemirni duh koji opsjeda budućnost. Kako zaboraviti? Kako oprostiti? Upravo o tome govori knjiga autorice Colleen Hoover, Bez nade. 

Colleen Hoover postala je fenomen suvremenog izdavaštva nizom knjiga objavljenim samo u elektroničkom izdanju – sve dok nije došla do književnih izdavača i vinula se na vrh ljestvice The New York Timesa. Njezino najpopularnije djelo, roman Bez nade, djelo je koje oduzima dah i vraća čaroliju prve ljubavi. Knjiga je pitka, lako se čita, drži pažnju od prve do posljednje stranice. Prepuna je intenzivnih emocija koje ispunjaju svaku stranicu: u svakom Holderovom pogledu upućenog Sky, u svakom njezinom dodiru, u svakom njegovom poljupcu. Teško je nositi tuđi teret, ali radi voljene osobe Holder je hrabro ponio i teret svoje ljubavi, dopustivši Sky da se hrabro suoči sa svojim demonima. Autorica uspješno njihovu ljubav stavlja u prvi plan i ne dopušta da sve ono ostalo (što pokušava poremetiti njihovo zajedništvo) stvori sumnju kod čitatelja da je ta ljubav površna ili tek mladenački zanos.

Sky je mlada, sretna, ispunjena. Živi u predgrađu s tetom, nije rob tehnologije, odlična je učenica, aktivna u sportu, s najboljom prijateljicom bezbrižno provodi dane ne sluteći kako iza ugla prijeti oluja koja polako, ali sigurno nadvija crne oblake iznad nje i njenog života. Hoder je buntovni mladić predivnog osmjeha i vrckavog pogleda. On je prva naznaka oluje.

Ubrzo pronalazi način da se približi Sky, neodoljiv kakav jest, to mu i uspijeva te njih dvoje započinju prijateljstvo koje zauvijek mijenja Skyin život jer oluja je stigla i nadvila tmurno nebo nad Sky povukavši Holdera sa sobom.

Sky u Holderu pronalazi, neočekivano, jedinog saveznika. Njihovo prijateljstvo vrlo brzo prerasta u ljubav. Sky spoznaje koliko je ta ljubav snažna, iskrena, onakva ljubav koja se jedina može boriti s crnim nebom, onakva ljubav radi koje tužna prošlost više nema snagu nad sadašnjošću, ljubav koja daje nadu da budućnost može, doista može, biti sretna. Ovo dvoje ljudi moraju na svojim mladim, krhkim leđima ponijeti sav teret svijeta koji će ih promijeniti i ako će imati sreće, osnažiti ih i u konačnici pokazati kako borba nije bila uzaludna.

“Onaj trenutak kad moje usne dodirnu tvoje, to će biti tvoj prvi poljubac. Ako nisi nikad ništa osjetila, kad te netko drugi poljubio, onda te nitko nikada zapravo i nije poljubio. Ne onako kako te ja namjeravam poljubiti.”

„Znala sam u tom trenutku da sam zaljubljena u tebe. Bila sam zaljubljena u način na koji me voliš. Kad si ovio ruke oko mene i držao me u zagrljaju znala sam da si ti, bez obzira na to što se događa u mom životu, bio moj dom. Te si noći ukrao najveći dio mog srca.”

Stoga, odgovor na postavljena pitanja s početka priče glasi: Ljubav. Samo ljubav. Ljubav je odgovor. Na sva pitanja. Ako voliteljubavne romane, ovo je knjiga za vas.