Najljepše priče nastanu kada se čovjek upozna s planinama

| Book |

 

Hrvatske planine doista su osobit dio naše zemlje.

U njima vlada divljina, pa tako na njima žive vukovi, risovi i medvjedi, ali na njima rastu i brojni biljni endemi, posebice na Biokovu i Velebitu. Osim što su pravi raj raznolike flore i faune, naše planine su omiljeni prijatelji domaćih, ali i svjetskih planinara.

Iako se ne ističu visinom svojih vrhova, a ima među njima gora i brda posve beznačajne visine, nije pretjerano reći da malo koja zemlja na svijetu ima tako lijepe i zanimljive planine. Vidici na more, slikovite šume i livade, impresivne stijene, nasljeđe povijesti i mnogo drugih pojava i fenomena mogu se obilaziti godinama i desetljećima, a da istraživanje nikada ne postane dosadno ili bude iscrpljeno.

Istaknuti planinarski publicist Alan Čaplar autor je nove poslastice za sve zaljubljenike u prirodu - „Hrvatske planine“.

U ovoj knjizi Čaplar nas vodi na sedamdesetak najzanimljivijih hrvatskih planina i najljepših vrhova, opisujući njihove značajke i posebnosti. Osim poučnim tekstovima, knjiga obiluje predivnim fotografijama koje će svima oduzeti dah, a urednik knjige, Vid Jakša Opačić, kao jednu od velikih prednosti ističe činjenicu da je Alan Čaplar autor svih fotografija i tekstova.

Alan Čaplar hrvatskoj je publici poznat i po svojim ranijim djelima objavljenima u Mozaiku knjiga, na kojima je radio samostalno ili u suradnji s drugim stručnjacima iz različitih područja, a najistaknutija su: „Planinarski vodič po Hrvatskoj“, „Tajanstvena Hrvatska“, „Neotkrivena Hrvatska“ i „Čarobna Hrvatska“.

Za kvalitetan planinarski publicistički rad proglašen je najboljim dužnosnikom Hrvatskoga planinarskog saveza u 1998. godini, a više je puta primio godišnja priznanja za doprinos planinarskoj publicistici i u drugim kategorijama. Kao autor ili koautor do 2019. objavio je ukupno 28 planinarskih, turističkih i geografskih knjiga.

Ljubav prema planinama naslijedio je od roditelja planinara koji su mu nadjenuli ime koje nosi i jedan od najljepših predjela Velebita.