Knjiga tjedna: Djevojčica u crvenom kaputu, Kate Hamer

| Book |

Djevojčica u crvenom kaputu, Kate Hamer

Danas vam preporučujemo "Djevojčicu u crvenom kaputu", autorice Kate Hamer, knjigu koja je doslovno osvojila cijeli svijet. Ova knjiga finalist je nagrade Costa Book za najbolji roman, zatim finalist nagrade Dagger za najboljeg pisca krimića te najbolja knjiga na Amazonu u prošloj 2016. godini.

Spretnost u slaganju fabule, motivi koji se smisleno, a u isti mah tajanstveno protežu cijelom romanom, ambijent i napeta atmosfera - odlike su ovog djela za koji mnogi ističu poveznicu s velikim hitovima poput „Nestala“ i „Djevojka u vlaku“.

Carmel je oduvijek bila drukčija – ponekad pomalo čudna, rastresena, sklona gubljenju. Nakon razvoda roditelja ostaje sama s majkom zabrinutom za njihovu budućnost, ali i za svoju neobičnu kćer. Odlaskom na Dječji festival majčine najgore slutnje će se ostvariti. Carmel će odlutati i nestati. Dok Beth očajnički traga za kćeri, a policija ne nalazi niti jedan jedini trag, Carmel se otisne na nevjerojatno putovanje s čovjekom koji tvrdi da je obdarena posebnim darom…

Neobičan psihološki triler Kate Hamer odmah po pojavljivanju izazvao je veliku pozornost. Autorica je izvrsno opisala očaj majke nestale djevojčice i njezino prilagođavanje na život nakon otmice kćeri, te život otete djevojčice koja, ne shvaćajući da je žrtva, pokušava dati smisao svome životu u novim okolnostima i što duže zapamtiti komadiće vlastite prošlosti. Ispričana je iz dvije perspektive - glasom nesretne i očajne majke i glasom djeteta koje ne shvaća u potpunosti situaciju. Upravo ta pripovjedna tehnika stvara osjećaj vlastite prisutnosti u radnji, odnosno, autorica uvlači čitatelje u priču od koje ne mogu i ne žele pobjeći.

Ideja za roman začela se slikom i atmosferom koja je autoricu proganjala vikendima. Bio je to prikaz djevojčice u crvenom kaputu u čijim se očima vidjelo da je zbunjena i izgubljena. Tek kad je završila prvu skicu, autorica je zapazila poveznicu s pričom o Crvenkapici.

No, u ovoj priči, posljedice naivnosti i dječje nevinosti postaju mnogo ozbiljnije i neočekivano zastrašujuće. Što triler Djevojčica u crvenom kaputu čini posebnim u moru knjiga ovog žanra? Upravo pripovijedanje, slaganje komadića bolne prošlosti, nedokučive tragedije u mozaik značenja.

“Napeta psihološka drama koja se čita u jednom dahu… Djevojčica u crvenom kaputu drži čitatelja na iglama – i budna do sitnih sati.”
Financial Times

 “Dirljivo, uvjerljivo i posve neodoljivo. Čitala sam cijelu noć.”
Erin Kelly, autorica Stabla otrova.

“Priča krene smjerom koji ne biste očekivali. Najbolje ako se pročita u jednom danu.”
Vogue