Jedna od najpopularnijih spisateljica svih vremena je autorica knjige koja je obilježila karantenu u Hrvatskoj

| Book |

 

Ako ste se pitali što su Hrvatice i Hrvati radili tijekom karantene u Hrvatskoj, odgovor je vrlo jednostavan, čitali su knjige. Točnije, tone knjiga jer prodaja u svim relevantnim knjižarama u Hrvatskoj poput knjižare Znanje, Ljevak, Planetopija, Školske knjige i dr. bilježila je nevjerojatne poraste i potražnju u segmentima izdavaštva i papirnice.

Jedna knjiga uspjela se po broju prodanih te pročitanih primjeraka istaknuti u moru knjiga koje su dostupne na policama knjižara i knjižnica. Dok u knjižnicama čak nije postojao dovoljan broj primjeraka da se odjednom posudi na čitanje, knjižare su gotovo svakodnevno naručivale popune najnovije knjige J.K.Rowling koju je napisala pod pseudonimom Robert Galbraith – Smrtonosno bijelo.Dosad najopsežniji roman Roberta Galbraitha, Smrtonosno bijelo u isti je mah napet krimić i uzbudljiv novi nastavak priče o Cormoranu Strikeu i Robin Ellacott.

Posjet Billyja, poremećenog mladića koji nahrupi u njegov ured i zatraži pomoć u istraživanju zločina za koji misli da mu je svjedočio kao dijete, duboko uznemiri privatnog istražitelja Cormorana Strikea. Iako je Billy očito psihički bolestan i ne sjeća se mnogih, konkretnih pojedinosti, nešto u njemu i njegovoj priči doima se iskrenim. Ali prije nego što mu Strike uspije postaviti ijedno pitanje, Billy panično pobjegne. Nastojeći dokučiti srž Billyjeve priče, Strike i Robin Ellacott – nekad njegova pomoćnica, a sad partnerica u agenciji – kreću vijugavim putem koji ih vodi kroz sporedne londonske uličice u tajnovito unutarnje svetište Parlamenta i lijepu, ali zlokobnu vlastelinsku kuću u engleskom selu. Tijekom te labirintske istrage, Strikeov život daleko je od jednostavnog: njegova nova slava kao privatnog detektiva znači da više ne može raditi iza kulisa kao nekoć. Osim toga, njegov odnos s bivšom pomoćnicom složeniji je nego ikad – Robin mu je sad neprocjenjiva u poslu, ali njihov privatni odnos je znatno zamršeniji…

O romanu Smrtonosno bijelo svjetski mediji pišu samo pohvale stoga ne čudi da su čitatelji poludjeli upravo za ovim romanom od gotovo 700 stranica. Roman koji vam svojim napetim sadržajem ne dozvoljava da ga ispustite iz ruke čak ni na trenutak uskoro će doživjeti i svoju ekranizaciju kao HBO serija te ima neke od najviših ocjena na svim platformama koje se bave praćenjem i recenziranjem romana.Robert Galbraith je pseudonim J. K. Rowling, autorice uspješnica o Harryju Potteru i romana Prijevremeni izbori. Autorica se odlučila za novu seriju romana kriminalističkog žanra budući da je taj žanr obožavala kao čitateljica. Željela je pisati suvremene kriminalističke romane s uvjerljivom pričom u pozadini. Autorica bira pseudonim Robert Galbraith kako bi se o tim romanima prosuđivalo neovisno o njenom dotadašnjem radu. Prva knjiga Roberta Galbraitha oduševila je kako kritiku, tako i brojne čitatelje.

Tri prethodna romana o detektivu Cormoranu Strikeu, Zov kukavice, Dudov svilac i Karijera zla su bili veliki svjetski hitovi, a po njima je snimljena i televizijska serija u produkciji Brontë Film and Television. Sad kad je pravi identitet Roberta Galbraitha poznat, J. K. Rowling nastavlja pisati pod pseudonimom kako bi zadržala odmak od svog ostalog spisateljskog rada i kako bi čitatelji mogli znati što mogu očekivati od romana o Cormoranu Strikeu.