Idealan poklon za Sv. Nikolu - slikovnica Božićna potraga

| Book |

Danas ćemo vam predstaviti predivnu slikovnicu s blagdanskom tematikom koja je idealan poklon za nadolazeće blagdane Svetog Nikole ili Božić. Mamama i klincima dobro je poznata autorica Sarah Stručić, jer njene slikovnice krase brojne domove. Njena prva serija slikovnica Male životinjske priče koja se sastoji od pet naslova - Dabar sa zuboboljom, Deva ide na Sjeverni pol, Kaos kod svinje, Lasta bez pamćenja i Bojažljiva sova iznimno je popularna među djecom. Prije ljeta izdala je i drugu seriju naslova - Ljama u Parizu, Nevolje poljskog miša, Tajna velikog krokodila,  Vjeverica kreće u školu i Snježna priča mame medvjedice koji su instantno pronašli put u dječja srca.

Druge slikovnice Sarah Stručić,

Svim ovim pričama, zajedničko je to da su pisane u stihovima i rimi, svaka nosi važnu pouku kako za velike, tako i za najmlađe. Prije dva tjedna, ovim naslovima pridužio se još jedan naslov, ovaj put s blagdanskom tematikom, BOŽIĆNA POTRAGA.

Radnja priče odvija se na sam Badnjak, kada u kući Djeda Božićnjaka vlada radna atmosfera jer vilenjaci marljivo rade kako bi na vrijeme dovršili sve darove za djecu diljem svijeta. Prilikom redovne prozivke, Djed uočava da najmlađeg vilenjaka nema te obustavlja sve radove i naređuje da svi moraju krenuti u potragu za njime. Vilenjaci naravno negoduju jer su svjesni da, ukoliko sada prekinu radove, djeca neće dobiti darove. Djed je svjestan toga, međutim naglašava kako je prioritet spasiti Toma- najmlađeg vilenjaka. Da sada ne duljim, nakon što su ga svi tražili čitave noći, Baka Mraz ga konačno pronađe. U kući sada vlada potištena atmosfera, svi su vilenjaci tužni budući djeca ovog Božića neće dobiti darove. Kada se mali Tom konačno probudio, upita ostale zašto Djed ne nosi darove, već spava.. Objašnjavaju mu da su ga morali tražiti čitave noći i darovi jednostavno nisu spremni. Tom brizne u plač, osjeća veliku krivnju. Djed, probudivši se iz sna, objašnjava i njemu, ali i ostalima, kako bit Božića nije u darovima, već činjenica da ga provedeš uz svoje bližnje. Zajedništvo, obitelj i prijatelji su ono što trebaju i odrasli i djeca. Darovi su lijep običaj, ali oni ne čine Božić. Vilenjaci naravno shvaćaju, ali unatoč tome su tužni.. Kako ih Djedica ne voli vidjeti tužne, nakon kraćeg razmišljanja predloži sljedeće. Budući je nemoguće da samostalno obiđe sve domove, na put će ove godine poslati samo sobove koji će po čitavom svijetu posuti čaroliju i u kuću svakog djeteta ostaviti dar. Tako su na koncu svi sretni i zadovoljni i Božić sad može doći. 

Božićna potraga Sarah Stručić,

"Moji junaci prolaze kroz razne situacije, pustolovine, suočavaju se sa svojim strahovima i prevladavaju ih, ostvaruju svoje snove... Preko svojih basni nastojim djeci ukazati na to da je u redu bojati se, ali i da se u svakome od njih, krije pravi junak koji može prevladati taj strah.. Da je bitno da imaju snove i da ih, uz trud i rad, mogu ostvariti i postati što god požele.. U dobrom dijelu mojih priča, naglasak se stavlja i na pomaganje drugima koji zapadnu u nevolju. Kako ne treba skretati pogled od nekog kome treba pomoć, već pružiti ruku i kako na kraju, jako često, u takvim situacijama, steknemo novog prijatelja. Empatija, ljubav, zajedništvo, ono su što nedostaje našem društvu i mislim da je jako važno djecu učiti da je bitno pomagati drugima, uvijek kada možemo. A mislim da su priče, u mom slučaju slikovnice, idealan alat za to. Kroz njih se svako dijete može poistovjetiti sa likom iz priče i uz pomoć roditelja, naučiti važnu životnu lekciju. Često su me do sada pitali, zašto nisam išla moderijim putem, you tube kanalom i sl., ali ja sam od početka vjerovala da je ovaj moj „staromodan“ način ispravan. Da, posebno u današnje vrijeme kada nemamo vremena jedni za druge, „prava“ fizička knjiga, koju ćemo s djecom držati u rukama, može pridonijeti našem zbližavanju s dječicom. Čitanje priča oduzima tako malo vremena, a i djeca i roditelji u tih 10-ak minuta, dobiju nešto toliko dragocjeno, da to niti jedna aplikacija ne može nadomjestiti" rekla nam je Sarah.

Sarah Stručić

Iako je Božićna potraga vani tek dva tjedna, interes za slikovnicu je ogroman, a priča će dobiti i svoju božićnu predstavu koju će izvoditi jedna dramska skupina iz Zagreba. I ovu slikovnicu ilustrirala je Nejra Turčinović, mlada i iznimno talentirana ilustratorica iz Zenice. Sve slikovnice prodaju se isključivo putem web shopa na www.shtorija.hr i preko društvenih mreža.