10 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati

| Book |

Pinterest

Postoje knjige koje svaka žena treba pročitati. 

Najbolje knjige su s razlogom definirane kao klasici. Napisane su od strane najvećih umova književnosti, imaju univerzalne teme, likove, iskustva i emocije koje su i danas važne. Donosimo vam 10 knjiga za koje smatramo da definiraju prekretnice u našoj književnoj tradicijii, a koje će vam pomoći (p)ostati slobodne i samosvjesne žene. Neke su poznati klasici, druge su moderni divovi. Sve su vrijedne čitanja barem jednom u vašem životu.

drugi spol
  1. Drugi spol - Simone de Beauvoir

Ovih gotovo osamsto stranica vrijedi čitanja jer će vam pomoći cijeli svoj život sagledati iz druge perspektive. Prvi put knjiga je objavljena 1949. kada je, naravno, izazvala zgražanje muškaraca, ali i ponekih žena. Iscrpnim raspravama o položaju žena u društvu kroz povijest, o izazovima braka i majčinstva te o mogućnosti da žena sama bira hoće li ili neće postati majka i supruga, o seksualnosti, djevičanstvu, o ženskom radu, o književnim ženskim likovima i mnogim drugim temama autorica nastoji prodrijeti u žensku bit, a sve to ovija u filozofski pravac egzistencijalizma. U ovoj knjizi Simone je došla do zaključka da se ženom ne rađa, nego se ženom postaje. Na kraju svoje knjige daje jasne smjernice kako se osloboditi okova patrijarhata koja će u životu raditi isključivo što sama odabere. Na nama je da to zaista i primijenimo. 

Male žene - Louisa May Alcott
  1. Male žene - Louisa May Alcott

Divan klasik iz 19.stoljeća još uvijek obožavaju sve žene svijeta! Roman govori o odrastanju četiri sestre, ljubavi u obitelji, ali i rivalstvu. Istaknuta je potraga za identitetom, ljubavi, moći, bogatstvu, prioritetima u životu i ženskoj neovisnosti. U to vrijeme, žene se nisu mogle natjecati s muškarcima ni na jednom polju, a ova knjiga je razbila sve stereotipe.

Do danas se  "Male žene" redovito tiskaju, prodano je na milijune knjiga a prevedene su na više od 50 jezika. Prva je kazališna verzija bila na Broadwayu već 1912., a postoji i musical i opera. Osim onih brojnih filmova i televizijskih serija, u Japanu su čak napravili  crtanu seriju od 48 epizoda.

Dnevnik Anne Frank
  1. Dnevnik Anne Frank

Knjiga koja je ostavila duboki trag. Anna Frank je bila jedna od tisuća židova koji su se skrivali od nacista tijekom okupacije Nizozemske. Jedan od razloga zašto žene širom svijeta vole ovu knjige je što ju je Ana pisala dok se skrivala. Najpoznatiji dnevnik na svijetu nam otkriva sve detalje odrastanja jedne djevojke- savjest, prijateljstva, prve ljubavi, ali i emocionalnu nestabilnost.

Uvijek su u nama njene riječi izazivale razne osjećaje - tužni smo jer znamo kraj, ali smo veseli jer je Anne inteligentna i duhovita djevojčica. Njeno je djevojaštvo nevino, njena je sudbina mračna, ali nada koju je imala, ljubav i razmišljanja djevojčice koja se s obitelji sakrivala nadajući se životu i preživljavanju, ostavila je svima nama obvezu da napravimo što više dobra. To je doista leksikon kako odrasti, kako biti čovjek.

jedi moli voli
  1. Jedi moli voli - Elizabeth Gilbert

Knjiga koja je promijenila život mnogim ženama diljem svijeta. Danas je Elizabeth Gilbert jedna od sto najutjecajnijih osoba na području duhovnosti. Ovo je uzbudljiva, ali i prosvjetljujuća priča o tome kako je junakinja ove knjige sve očigledne sinonime za uspjeh ostavila iza sebe ne bi li pronašla istinsku sreću.

Nakon razvoda i duboke depresije, Gilbertova je odlučila ispitati tri različita aspekta svoje prirode, odmetnuvši se u tri različite kulture: ispitivala je zadovoljstvo u Italiji, duhovnost u Indiji i ravnotežu između zadovoljstva i božanskog na indonežanskom otoku Bali.

Nakon čitanja ove knjige poželite učiniti to isto.

gospođa Bovary
  1. Gospođa Bovary – Gustav Flaubert

Gospođa Bovary  je roman  iz 1857. godine. Smatra se remek-djelom realizma. "Madame Bovary, c’est moi", govorio je zagonetno Flober. Ali, s njim ili bez njega, gospođa Bovari se, makar i zaluđena lošom lektirom, odvažila na "romantičnu ludost" koja opravdava ljudsko postojanje. I krenula u jednu hrabru vožnju kočijom, vožnju koja još traje.

Matilda
  1. Matilda - Roal Dahl

Matilda je priča o devojčici koja odrasta potpuno zapostavljena od strane svojih roditelja. Koriste knjige kao sebi prilagođenu razbibrigu i kao bijeg od turobne stvarnosti. U njima je nalazila sreću koju nije mogla pronaći u krugu obitelji. Matilda je pametna i talentirana, a kasnije otkriva i da posjeduje magične moći, koje ohrabruje njen učitelj iz škole. Ona preuzima kontrolu nad svojim životom i odlučuje o svojoj sudbini. Za odraslu ženu je važno da pročita ovaj roman, jer će je naučiti koliko vrijedi, bez obzira na to kako je drugi vide.

strah od letenja
  1. Strah od letenja - Erica Jong

Klasik modernog doba, krije se iza pera često kritizirane i često hvaljene Erice Jong. Glavna junakinja Isadora Wing se dotiče mnogih važnih pitanja o ženskom životu. Protagonistica je završila prestižni fakultet, već je drugi put u braku, a kako se u trenutku kada je upoznajemo približava tridesetima, počinje analizirati sve oko sebe i pitati se mora li zaista žena tragati za svojom boljom polovicom, je li moguće imati i karijeru i biti privatno ostvarena, koliko je važna seksualnost u vezi i slično. Isadora ima strah od letenja u svim aspektima života, ali ima i strah od svrstavanja u kalupe i nipošto ne želi biti dio mase, već snažna žena koja se u potpunosti predaje svemu što radi i koja će sama odlučiti što želi, a što ne kako u pogledu seksualnosti, tako i svega drugoga.

ponos i predrasude
  1. Ponos i predrasude - Jane Austen

Sigurno ste od mnogih žena čuli da im je ova knjiga omiljena! U pitanju je jedna od najpoznatijih knjiga Jane Austen, koja nas uči dvjema najvažnijim lekcijama u životu jedne žene- da prvi dojam nije uvijek dobar, i da svatko zaslužuje drugu priliku. Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem kao i izbjegavanje nesavršenog, teme su obaveznog klasika "Ponos i predrasude", a relevantne su danas kao što su uvijek bile. Također, ova nas knjiga uči da gdje ima ljubavi, nema mjesta ponosu a predrasude moraju nestati.

Sluškinje
  1. Sluškinje - Kathryn Stockett 

Radnja priče je smještena u blisku budućnost, u zamišljenu Republiku Galad. Nakon političkog prevrata, u Republici Galad je uspostavljen novi režim, nimalo naklonjen ženama. To je vrijeme poslije nekoliko nuklearnih i drugih ekoloških katastrofa, kada zbog raznih otrova kojima je natopljena životna sredina, mnogo ljudi postaje neplodno i rađaju se deformirana djeca. Glavna ženska uloga je rađanje, bez obzira na to ima li žena želju za djetetom i želi li ga s muškarcem kojem je dodijeljena. Službena politika je da su svi muškarci plodni, a ako bebe nema, kriva je žena. „Sluškinje“ je roman o pokušaju da se i usred beznađa i potpune bespomoćnostiu preživi, da se u sitnicama pronađe radost.

Ana Karenjina - Lav Nikolajević Tolstoj
  1. Ana Karenjina - Lav Nikolajević Tolstoj

''Ana Karenjina'' je jedan od Tolstojevih najljepših romana te opisuje društvenu i osobnu psihologiju toga doba. Radnja se vrti oko dvije ljubavi - jedne sretne (Levin i Kiti) i jedne nesuđene (Ana i Vronski), Glavni motiv je Anin preljub te njezina glavna životna želja, a to je da ostvari potpunu ljubav.

Ova slavni roman zasigurno ima najpoznatije prve rečenice koje se pamte još od gimnazijske lektire - Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.