Baletnu bajku "Orašar" morate pogledati!

| Art |

Premijera baleta "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića te pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića, koja je danas na programu HNK Ivana pl. Zajca moj je današnji izbor. Kako je izjavila intendantica Nada Matošević Orešković u ovaj je dugo željeni projekt uloženo doista mnogo te se i unatoč nevelikom baletnom ansamblu uspjela ostvariti predstava iznimne ljepote i sjaja, u kojoj osim koreografije i glazbe očaravaju scena i kostimi.

Koreograf predstave te ravnatelj riječkog Baleta Ronald Savković otkrio je kako je Orašar nije samo san djevojčice Clare, već i njegov osobni san što ga sanja još otkako je kao dječak nastupio u Orašaru i koji sada postaje stvarnost. Najavljujući predstavu istaknuo je kako je riječ o klasičnoj baletnoj bajci, ali ipak s određenim pomacima u odnosu na dosadašnje inscenacije, i to u priči i koreografiji, što je ostvareno uz pomoć dramaturga Darka Lukića, te u vizualnom segmentu predstave: scenografiji Dalibora Laginje i kostimima Aleksandra Nošpala.

Orašar Petra Iljiča Čajkovskog jedno je od najljepših djela klasične baletne literature i svakako jedan od najpopularnijih baleta već više od jednog stoljeća. Svake godine tijekom zimskih mjeseci brojne baletne kuće diljem svijeta izvode upravo ovaj poznati balet. Zato, svi stanovnici Rijeke i Kvarnera, požurite u HNK Ivana Pl. Zajca.