5 svjetskih muzeja posvećenih modi i dizajnu

| Art |

5 muzeja mode

Dijem svijeta postoje muzeji koji su posvećeni modi, velikom dizajnerima, njihovo odjeći i accessoriesu. U njima možemo vidjeti kronologiju  mode, dizajn iz prošlosti koji možemo prepoznati kao inspiraciju za neke komade u kojima uživamo i danas. Promjene koje su se u modi događale na koje je utjecao cijeli niz faktora.

5 muzeja moda
@vamuseum

1. Victoria and Albert Museum, London

Jedan od vodećih muzeja mode i dizajna na svijetu. Posjeduje impresivnu kolekciju haljina iz 17. i 18. stoljeća, kao i onu iz poslijeratnog perioda. U njemu možete uživati i u dizajnu 21. stoljeća. Izgradnja V&A muzeja počela je 1899. godine.

5 muzeja moda
@guyafirenze / @nonolagi

2. Galleria del Costume, Firenca

Ovaj je muzej posvećen povijesti mode i kao takav jedan je od najvažnijih na svijetu. Zbirka eksponata sastoji se od 6 tisuća predmeta, uključujući kostime od 16. do 20.stoljeća. Najveću pažnju posjetitelja privlače kostimi koji su pripadali obitelji Medici.

5  muzeja moda
@themuseumofmodernart

3. The Costume Institute at the Metropolitan Museum of Art, New York

U ovom se muzeju nalazi više od 35 tisuća kostima, odjevnih predmeta i accessoriesa u razdoblju do 15. stoljeća pa sve do dans. U njenu se svaki godine odvija jedan od najbitnijih događanja na modnoj sceni, Met Gala, dobrotvorni događaj koji uvijek ima popratni program u vidu izložbe na kojoj se slavi dizajn i svjetski poznati dizajneri.

5 muzej moda
@phillip_tomasio

4. Muzej dizajna i mode, Lisabon

Lisabonski muzej dizajna jedan je od vodećih muzeja u svijetu te vrste. Muzej između ostalog sadrži kolekciju portugalskog biznismena  Franceska Capea, koja sadrži sve od 1200 predmeta visoke mode, haljinu Jeana Dessesa koju je  Renee Zellweger nosila na dodjeli Oskara 2001. godine, kao i čuvenu kolekciju Christiana Diora pod nazivom „New Look“ iz 1947. godine. Muzej sadrži oko 1.000 izložbenih predmeta i više od 1.200 komada odjeće, čiji su autori renomirani dizajneri poput Jeana Paula Gaultiera, Vivienne Westwood, i Yvesa Saint Laurenta.

5 muzeja mode
@fashionfanzone / @briajean

5. Museo Ferragamo, Firenca

Nekoliko koraka od firentinske Ponte Santa Trinita nalazi se Ferragamo muzej. U njemu možete saznati sve o jednom od najpoznatijih talijanskih kreatora cipela: Salvatore Ferragamo. Muzej sadrži bezbroj modela cipela koje je stvorio Ferragamo, koje datiraju iz 1920, sve do njegove smrti 1960. godine. Zbirka sadrži i cipele dizajnirane za holivudske zvijezde poput Marilyn Monroe, Greta Garbo i Audrey Hepburn.