5 stvari koje su nam govorili u školi, a više nisu istina, te jedna koja će zauvijek biti istina

| Art |

Danas je zadnji dan škole. Mnogi učenici će otići na more i o školi neće pomisliti sve tamo negdje do rujna, ali nažalost ima i onih koje umjesto kupanja i sunčanja, čekaju popravni ispiti.

Tijekom godine nisu, eto, uspjeli nešto naučiti i zbog toga će ove vruće ljetne dane morati provesti štrebajući. Ima, međutim, mnogo stvari na kojima se u određenom trenutku inzistira da ih znamo te zbog njih netko možda i padne razred, a da one - pazi ovo - uopće nisu točne. Ili, barem s vremenom to prestanu biti...
 
Prije Kolumba, na primjer, ako bi netko pod zemljopisom na slijepoj karti ucrtao neki novi kontinent tamo gdje su svi mislili da je Indija, taj bi bio označen kao najveći propalitet u razredu.
 
Niti jedna djevojka mu ne bi prišla sve do 1492.godine...
 
U nastavku vam donosimo 5 stvari koje su nam govorili u školi, a koje danas jednostavno više ne stoje te jednu koja će zauvijek stajati:
 
'Nećeš uvijek imati kalkulator kod sebe'
 
Često smo to slušali od naših profesorica iz matematike koje su nas tjerale da računamo na pamet, ali vrijeme ih je, evo, sasvim demantiralo. Kalkulator, naime, baš uvijek imamo kod sebe. I telefon, internet, enciklopediju te sve ostalo što se krije u našem pametnom telefonu.
 
Eto Vam na (!), profesorice Markovinović!
 
'Pluton je planet Sunčevog sustava'
 
Ne možeš se sjetiti devetog planeta Sunčevog sustava, Miro?
 
Errr...
 
Sjedi, kulja!
 
A koji je, profesore?
 
Pa Pluton!
 
Malo morgen, poštovani profesore. Korigirajte mi molim Vas retroaktivno ocjenu iz petog osnovne. Život bi mi možda bio sasvim drugačiji da nisam dobio tu - sada znamo - nepoštenu jedinicu. Prosjek bi mi bio bolji i danas bih možda, kao netko tko je to znao nekih petnaestak godina prije svih ostalih, radio za NASA-u.

 'Britanija je članica EU'

 
Nekoć bilo, danas se spominjalo.
'Pisati ćete samo pisanim slovima'
 
Više ne znamo ni držati olovku u ruci, a kamoli pisati. O pisanim slovima da ni ne govorim... samo nešto tipkamo i kuckamo, a lagano u pisanoj komunikaciji prestajemo koristiti riječi i sve više se služimo - poput spiljskih ljudi - nekim crtežima. Točnije, smajlijima, gifovima, raznim drugim emotikonima i palčevima koji simboliziraju odobravanje.
 
Tko još ima vremena nekome rukom napisati ljubavno pismo kada je mnogo lakše SMS-om poslati stilizirano srce u raznim bojama. Još ako nam voljena osoba odgovori s nekim lajkom, imamo ljubavnu priču poput one Romea&Julije.
 
Samo kraću i čitaniju od one Shakespearove...
 
'Možeš postati sve što želiš'
 
Yeah, right! (Budi sretan ako se preko ljeta zaposliš na Konzumovoj blagajni)
 
I jedna istina koja će zauvijek takva ostati : od kolijevke pa do groba - najljepše je đačko doba!
 
To, nažalost, shvatimo tek prekasno.