20 najčitanijih knjiga u 2013. su...

| Art |


Dan Brown, Inferno
Dan Brown, Inferno

Amazon je objavio svoje liste najpopularnijih, najčitanijih i najprodavanijih knjiga u 2013. godini, a nama najzanimljivija lista je lista najboljih knjiga prema odabiru čitatelja koja je napravljena prema količini prodaje. Prošle godine je neprikosnoveni pobjednik bio roman sa sado-mazo romancom "Pedeset nijansi sive" autorice E. L. James, a ove je godine prvo mjesto najprodavanije knjige u 2013. godini zaposjeo triler Dana Browna "Inferno" (Pakao).

Brown je definitivni hit maker čije su knjige spojevi misterije, povijesti, umjetnosti, znakova, simbola i šifri. Ovo je četvrta knjiga Dan Browna, nakon "Anđela i demona", "Davincijevog koda" i "Izgubljenog simbola" u kojoj se u glavnoj ulozi pojavljuje već poznati lik Robert Langdon, sveučilišni profesor vjerske ikonologije kojeg u filmovima utjelovljuje Tom Hanks. Više o ovoj knjizi koja je u 2013. bila i naša hit knjiga tjedna pročitajte ovdje.

Na drugom mjestu našla se knjiga američkog književnika afganistanskog podrijetla Khaleda Hosseinia. Radi se o romanu "I planine odjeknuše" (And the Mountains Echoed) koji je zapravo priča o nekoliko generacija jedne afganistanske obitelji.

Treće mjesto zauzela je knjiga autorice serijala o najpoznatijem čarobnjaku, Harryu Potteru, J.K.Rowling. Rowling se u svom novom romanu "Zov kukavice" (The Cuckoo's Calling) sakrila iza pseudonima Robert Galbraith. Do otkrića stvarnog autora, knjiga nije bila nikakav hit, dok se sada nalazi na vrhu svih američkih ljestvica prodaja knjiga.

Na četvrtom mjestu je roman "The Husban's Secret" autorice Liane Moriarty o ženi koja sazna muževu tajnu koju joj je želio reći nakon smrti, a koja joj može upropastiti život, dok listu top 5 zatvara knjiga Sheryl Sandberg, COO kompanije Facebook koja je 6. na listi najmoćnijih žena na svijetu. Na listi su se našle čak tri knjige Jamesa Pattersona, a tu su i uvijek popularni John Grisham, Stephen King i Nora Roberts. U nastavku pogledajte listu najpopularnijih knjiga u 2013. godini.

 1. "Inferno" (Pakao), Dan Brown
 2. "And the Mountains Echoed" (I planine odjeknuše), Khaled Hosseini
 3. "The Cuckoo’s Calling" (Zov kukavice), Robert Galbraith (J.K. Rowling) 
 4. "The Husband’s Secret", Liane Moriarty
 5. "Lean In: Women, Work, and the Will to Lead", Sheryl Sandberg
 6. "The Hit", David Baldacci
 7. "Sycamore Row", John Grisham
 8. "Entwined with You", Sylvia Day
 9. "Never Go Back", Lee Child
 10. "The Storyteller", Jodi Picoult
 11. "Alex Cross, Run", James Patterson
 12. "Doctor Sleep", Stephen King
 13. "12th of Never", James Patterson
 14. "Damaged: The Ferro Family", H.M. Ward
 15. "Killing Jesus: A History", Bill O’Reilly
 16. "Second Honeymoon", James Patterson
 17. "Whiskey Beach", Nora Roberts
 18. "The Billionaire’s Obsession: The Complete Collection", J.S. Scott
 19. "Surrender Your Love", J.C. Reed
 20. "Six Years", Harlan Coben