Recept za savršenu juhu od buče (bundeve)

| Wine and dine |

Juha od buče (bundeve) by Suzy Josipović Redžepagić

Moj današnji recept vezan je za kraljicu jeseni: buču ili bundevu ili tikvu, kako je razno zovu.

Savršena juha od pečene buče:

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme pečenja: 1 sat

Vrijeme kuhanja: 10-ak minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 1 kg žute bundeve (npr. Cucurbita moschata 'Butternut') 
  • 1 mala glavica luka - sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka - sitno nasjeckan
  • žlica maslinova ulja
  • 1 žlica kimla
  • 7 – 8 dl vode ili jušnog povrtnog temeljca
  • pola žličice cimeta
  • pola žličice naribanog đumbira
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 3-4 klinčića
  • 2 prstohvata kurkume
  • 2 žlice javorovog ili agavinog sirupa ili meda (može i ne mora)
  • sol
  • cayanski papar
  • 3-4 žlice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje ili mlijeka (prema želji) - može i vegansko vrhnje za kuhanje ili mlijeko od soje
  • sjemenke bundeve - prema želji
  • croutonsi - prema želji
  • hladno prešano bučino ulje ili maslinovo ulje - za posipati po vrhu

Buču (bundevu) zajedno s korom narežite na četvrtine i rasporedite na masni papir za pečenje na kalup te specite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C.

U međuvremenu u loncu na maslinovom ulju podinstajte sitno narezanu glavicu luka i češnjak.

Nakon sat vremena izvadite pečenu buču iz pećnice, izdubite iz kora pire te ga dodajte u lonac s podinstanim lukom i češnjakom. Dodajte vode ili jušni povrtni temeljac, prema želji malo mlijeka ili slatkog vrhnja, med ili javorov sirup, posolite, popaprite i dodajte začine prema želji: naribani muškatni oraščić, cimet, kurkumu, đumbir, kiml i klinčiće. Štapnim mikserom izmiksajte juhu dok ne postane glatka i kremasta, prema potrebi dodajte još tekućine i kuhajte na laganoj vatri još par minuta da se povežu svi sastojci.

Juha od buče, Delimano by Suzy Josipović Redžepagić
Juha od buče
Juha od buče
Juha od buče

Juhu prema želji servirajte uz croutonse (prepržene kockice kruha), bučine sjemenke, a svaku juhu u tanjuru možete zaliti s malo hladno prešanog bučinog ili maslinovog ulja ili dodati žlicu vrhnja.