Zimska idila bajkovitih Plitvičkih jezera

Mađarski fotograf Tamas Toth iz Budimpešte nedavno je sa svojim prijateljima odlučio otići na spontano fotografsko putovanje koje ih je odvelo do našeg najvećeg, najstarijeg i najposjećenijeg nacionalnog parka - zaleđenih Plitvičkih jezera. Zimska idila našem prirodnom blagu stoji fantastično, a sam Tamas to je itekako prepoznao te odlučio zabilježiti ovim fantastičnim fotografija koje možete vidjeti u našoj galeriji.

Photo by Tamas Toth

O Plitvičkim jezerima bismo svakako trebali znati osnovne informacije: ona se sastoje od 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici, a sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti samog parka u kojem izvire rijeka Korana.

Photo by Tamas Toth

No, ono što možda manje znamo jest legenda o Plitvičkim jezerima. Na nekim kartama taj se dio Hrvatske još uvijek naziva Vražjim vrtom zbog svojeg položaja i povijesti. Prema legendi, Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje čeznuli su za kapljicom vode pa se tako narod molio i molio. Tada se u dolini pojavila Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom te se smilovala narodu - uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala dugo, sve dok razina vode nije narasla dovoljno kako bi kreirala jezera.

Više fotografija pogledajte ovdje.

Photo by Tamas Toth

Slični članci: