10 najboljih svjetskih gradova za život

10 najboljih gradova za život

Da li zbog predstojećih parlamentarnih izbora ili drugih (vjerujemo) opravdanih razloga razmišljate da se preselite u neku drugu zemlju? Možda imamo neke dobre prijedloge za vas. The Economist Intelligence Unit objavio je svoj godišnji popis svjetskih najboljih gradova za život i bez prevelikog iznenađenja, Melbourne je ponovno na vrhu popisa.

Već šest godina zaredom australski glavni grad čvrsto stoji na prvom mjestu, u najvećoj mjeri zahvaljujući kvaliteti zdravstvene zaštite, zaštite okoliša, kulture, obrazovanja, stabilnosti i infrastrukture - točnije, zahvaljujući svim faktorima (njih šest) koji se uzimaju u obzir prilikom sastavljanja popisa. Iza Melbournea je isto kao i prošle godine zauzeo nama tako blizak grad Beč. Zatim slijedi trio kanadskih gradova: Vancouver, Toront i Calgary, dok Sjedinjene Države nemoju niti jedan grad u top 10.

10 najboljih gradova za život - Melbourne

U izvješću se navodi da, dok je vrh popisa isti iz godine u godinu, velike se promjene događaju pri dnu popisa. "Iako je prvih pet gradova nepromijenjeno, u proteklih godinu dana vidljivo je povećanje nestabilnosti diljem svijeta, što uzrokuje volatilnost u ocjenama mnogih gradova", izjavili su iz EIU-a. Jedan od tih gradova je Pariz, čija je ocjena pala za 3,7% zbog nedavnih terorističkih napada koji su zadesili glavni grad Francuske. "Nastavak slabljenja globalne stabilnosti očit je po broju incidenata visokog profila koji nisu pokazali nikakve znakove usporavanja u posljednjih nekoliko godina."

10 najboljih gradova za život

Ovo je popis 10 najboljih gradova za život u svijetu:

  1. Melbourne, Australija
  2. Beč, Austrija
  3. Vancouver, Kanada
  4. Toronto, Kanada
  5. Calgary, Kanada
  6. Adelaide, Australija
  7. Perth, Australija
  8. Auckland, Novi Zeland
  9. Helsinki, Finska
  10. Hamburg, Njemačka

Slični članci: