Znate li napraviti arančine?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Arančini
Arančini

Kad god nabavim provjereno domaće neprskane naranče ili limune, obavezno koricu iskoristim i od nje napravim arančine, makar i od samo 1 naranče. Samo je važno da su neprskani.

Vrijeme pripreme: 3-5 dana namakanje

Vrijeme kuhanja: 30 - 40 minuta

Vrijeme sušenja: 5-6 sati

50 dag ocijeđene narančine korice

Za šećerni sirup:

  • 2,5 dl vode
  • 50 dag šećera

Za posipavanje:

  • kristal šećer
Arančini
Arančini

Koricu neprskane naranče narežite na duguljaste štapiće (rezance) široke oko 5 mm. Močite ih u vodi od 3 do 5 dana. Vodu mijenjajte 2 puta dnevno da se izvuče sva gorčina iz njih. Zatim korice ocijedite i izvažite. Dodajte istu količinu šećera, 2,5 dl vode i kuhajte povremeno miješajući dok tekućina ne ispari, a korice ne postanu staklaste. Izvadite ih i još vruće rasporedite po masnom papiru koji prvo pospite kristalnim šećerom te ih uvaljajte u isti. Odmah ih odvojite da se ne zalijepe. Arančine sušite na rešetci 1-2 dana, odnosno dok se ne osuše. Gotove korice čuvajte u dobro zatvorenoj limenoj ili staklenoj kutiji.

Ostatak sirupa nikada ne bacim, već stavim u staklenku i u hladnjak pa iskoristim za kolače ili palačinke.

Arancini
Arancini