Kad god nabavim provjereno domaće neprskane naranče ili limune, obavezno koricu iskoristim i od nje napravim arančine, makar i od samo 1 naranče. Samo je važno da su neprskani.
Vrijeme pripreme: 3-5 dana namakanje
Vrijeme kuhanja: 30 - 40 minuta
Vrijeme sušenja: 5-6 sati
50 dag ocijeđene narančine korice
Za šećerni sirup:
- 2,5 dl vode
- 50 dag šećera
Za posipavanje:
- kristal šećer
Koricu neprskane naranče narežite na duguljaste štapiće (rezance) široke oko 5 mm. Močite ih u vodi od 3 do 5 dana. Vodu mijenjajte 2 puta dnevno da se izvuče sva gorčina iz njih. Zatim korice ocijedite i izvažite. Dodajte istu količinu šećera, 2,5 dl vode i kuhajte povremeno miješajući dok tekućina ne ispari, a korice ne postanu staklaste. Izvadite ih i još vruće rasporedite po masnom papiru koji prvo pospite kristalnim šećerom te ih uvaljajte u isti. Odmah ih odvojite da se ne zalijepe. Arančine sušite na rešetci 1-2 dana, odnosno dok se ne osuše. Gotove korice čuvajte u dobro zatvorenoj limenoj ili staklenoj kutiji.
Ostatak sirupa nikada ne bacim, već stavim u staklenku i u hladnjak pa iskoristim za kolače ili palačinke.