Zašto smo ovisni o lošoj i nezdravoj hrani?

| Wine and dine |

Na usta uzimamo lijek ili otrov!

Novija istraživanja pokazuju da junk food, odnosno brza, nezdrava hrana stvara skoro jednaku ovisnost kao heroin. Moderna prehrana obiluje praznim kalorijama i mnoštvom štetnih sastojaka i dodataka. Zbog toga ne unosimo u organizam dovoljno prirodne hrane koja sadrži sastojke potrebne našem tijelu. Nezdrava hrana izaziva aktivnost u mozgu sličnu onoj koja se javlja pod utjecajem droge, što dovodi do ovisnosti.

Junk food sadrži kombinacije slatkog i masnog, slanog i masnog, velike količine šećera i njegove jeftine zamene u obliku škrobnog, glukoznog i fruktoznog sirupa, margarina i veliku količinu neprirodnih hidrogeniziranih biljnih ulja koji narušavaju ravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina u mozgu i cijelom organizmu. Glutaminati (pojačivači ukusa E621 – E625) jačaju apetit, a vrlo su štetni jer izazivaju pojačano lučenje inzulina, a time i brzu ponovnu glad.

Gluten (bjelančevina iz žitarica) i kazein (mliječna belančevina) potiču stvaranje supstanci koje izazivaju aktivnost u mozgu na sličan način kao droge. Obični ugljikohidrati (npr. šećer i proizvodi od bijelog brašna) izazivaju pretjeranu želju za jelom, a kod nekih osoba isti efekt imaju sve vrste ugljikohidrata.

Ne smijemo reći: a, nije bitno... Ne umiremo od toga... Nas se to ne tiče...jer, ne ne umiremo od jednog hamburgera, ali svakodnevno uzimanje junk fooda dovodi zaista do mnogih problema vezanih za naše zdravlje i izgled (pretilnost). I da, tiče se svih nas, jer danas većina ljudi na ovom svijetu unosi ogromne količine nezdrave hrane u svoj organizam, drugim riječima - otrova! Zato - pazite što jedete.