Zašto nikada ne biste trebali dodavati maslinovo ulje u tjesteninu?

| Wine and dine |

Stavite je u lonac, kuhate nekoliko minuta, nabacite malo umaka na nju - pa koliko teško može biti skuhati tjesteninu? Pa, zapravo jako je jednostavno postati žrtvom jednog (ili više) smrtnih grijeha kuhanja tjestenine. Slobodno napravite mentalne bilješke kako ih više nikad ne biste počinili...

KORISTITE PREMALI LONAC

Da, teže je za čišćenje, ali kada kuhate tjesteninu izvadite najveći lonac koji imate. Tako će se tjestenina skuhati bolje i ravnomjernije te se neće lijepiti jedno za drugo. 

NE SOLITE VODU

Ako je suditi prema mnogim vrhunskim kuharima svijeta, voda u kojoj kuhate tjesteninu trebala bi biti "slana poput mora" prije nego što u nju uopće stavite tjesteninu. Ako ovaj dio učinite kako spada, nema potrebe da je začinjavate kasnije.  

PUNITE LONAC S VRUĆOM VODOM

Da, tako će voda brže zakipiti, ali ovo je prečica koja nije vrijedna korištenja. Prokuhajte hladnu vodu jer ćete tako biti sto posto sigurni da ste "ubili" sve bakterije i nečistoće koje na kraju neće završiti u vašem tanjuru. 

DODAJETE MASLINOVO ULJE

Ako je kuhate u dovoljno velikom loncu, nema razloga zašto bi se vaše špagete lijepile jedne za drugu. Prema tome nema potrebe da trošite svoje maslinovo ulje na tjesteninu dok je stvarno ne krenete jesti. 

PRATITE UPUTSTVA NA PAKIRANJU

To su samo smjernice - uvijek najviše vjerujte testu isprobavanja tjestenine kako biste bili sigurni da je savršeno al dente prije nego je maknete s vatre, tj. ako je maknete minutu, dvije prije nego je naznačano na uputstvu, sasvim je u redu jer ona kuha i dalje, sve dok je vruća.

ISPIRETE TJESTENINU

Osim ako ne radite hladnu salatu, nema potrebe da ispirete tjesteninu. Bilo koji umak koji stavite na tjesteninu puno će se bolje stopiti s njome ako tjestenina ostane topla. 

DODAJETE PREVIŠE SIRA

Neka savršeno skuhana tjestenina govori sama za sebe. Malo parmezana na vrhu je sasvim dovoljno za vaše nepce!