ZAPEČENE JAGODE ZABAGLIONE (ZAVAJON)
Za 4 osobe
Vrijeme pripremanja: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
- 50 dag jagoda – narezane po pola ili na četvrtine
- 3 žumanjka
- 5 dag štaub šećera
- 6 jušnih žlica slatkog ili suhog prošeka
- 4 žličice štaub šećera
Pripremite četiri jednake vatrostalne zdjelice (po otprilike 3 dl) ili jednu veliku vatrostalnu zdjelu. Raspodijelite jagode po zdjelicama (ili zdjeli).
Na pari kuhajte i miješajte žumanjke, šećer i 4 žlice prošeka. Kuhajte 5 minuta dok smjesa ne postane veoma gusta i pjenasta. Dodajte preostale dvije žlice prošeka i kuhajte još nekoliko minuta da se smjesa opet zgusne. Smjesu prelijte preko jagoda u vatrostalnim zdjelicama i posipajte s još malo štaub šećera po vrhu. Zdjelice stavite u pećnicu na 3-4 minute, dok da se šećer karamelizira i dobije zlatnu boju.