Varivo od raštike i slanutka

| Wine and dine |

Varivo sa slanutkom i raštikom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

U Hercegovini i Dalmaciji lokalnu raštiku, koju zovu još i sirotinjskom namirnicom, konzumiraju zaista često, ali i u Zagrebu u zadnje vrijeme, sve češće je možemo naći na tržnicama, a i na stolovima. Meni je jedna od najdražih kupusnjača, pogotovo motana kao sarma, ali i u varivu, ovaj put sljubljena sa slanutkom i krumpirom je sjajna, slatkogorkastog okusa, puna, izazovna... 

 Recept: Varivo od slanutka i raštike

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja:  30 minuta

  • 20-ak većih listova raštike
  • 5-6 krumpira (narezan na kockice)
  • 20 dag slanutka iz konzerve
  • 4-5 šnita pancete narezane na kockice (prema želji, može i ne mora)
  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 3-4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • mljevena crvena paprika
  • mix mediteranskih začina – prema želji
  • voda ili jušni temeljac
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Operite raštiku i odstranite tvrdi srednji dio lista pa je narežite na tanke trakice. Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte sitno nasjeckan češnjak, dodajte pancetu i trakice raštike i dinstajte na slaboj vatri nekoliko minuta, povremeno promiješajte. Dodajte krumpir nasjeckan na kockice i slanutak, posolite, popaprite, dodajte slatku crvenu papriku i zalijte hladnom vodom da pokrije sve sastojke. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri, a kad je varivo gotovo malo zgnječite krumpir. Servirajte uz domaće maslinovo koje svako sebi ulije koliko želi u svoj tanjur.

Varivo sa slanutkom i raštikom
Varivo sa slanutkom i raštikom