Tri najbolja recepta za krafne iz moje kuharice

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Krafni u pripremi, Suzy Josipović
Krafni u pripremi

Veljača je definitivno mjesec maškara i krafni. Svaka prava domaćica mora barem jedanput razveseliti svoje ukućane ovim slatkim pokladicama. Izaberite jedan od ovih sjajnih recepata i igrajte se i razveselite svoje najmilije!

Krafni by Suzy Josipović
Krafni

1. KRAFNE – POKLADNICE, recept moje mame

Klasičan stari provjeren recept za krafne po kojem je, vjerujem, pravila ih i moja baka Anđela...

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme dizanja tijesta: 1 sat

Vrijeme dizanja izrezanih krafni: 30 minuta

Vrijeme pečenja: svaka strana oko 3 minute  

  • 7 dag putra
  • 6 žumanjka
  • 1 žlica ruma
  • 28 dag brašna
  • ½ praška za pecivo
  • sol
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dl vrhnja
  • korica 1 limuna  
  • 3 dag germe + mlijeko, brašno i šećer

S malo toplog mlijeka, brašna i šećera dignite germu. Prosijano brašno izmiješajte praškom za pecivo, s putrom, žumanjcima, dignutom germom, vanilin šećerom, malo soli, rumom i nastruganom koricom limuna. Dodajte vrhnje i dobro istucite tijesto dok se ne počne odvajati od žlice. Ostavite tijesto da se diže sat vremena (na toplome, pokriveno ili ga stavite u prozirnu foliju). Dignuto tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte ga. Vadite krugove čašom ili okruglim kalupom  i stavljajte ih na pobrašnjanu krpu naopako. Ostavite ih pola sata da se dignu opet. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Stavljajte krafne u duboko vruće, ali ne prevruće ulje tako da donja strana prvo bude gore. Pržite ih s jedne i druge strane dok ne dobiju lijepu žutu boju te ih vadite šupljikavom žlicom na papirnatu salvetu da upiju višak masnoće. Posipajte štaub šećerom ili glazurom od čokolade.

Priprema krafni, Suzy Josipović
Priprema krafni

2. AUSTRISKI KRAFNI, recept moje mame, meni najdraži, jako se napuhnu, a unutra su šuplje, idealno za nas koje smo na dijeti ;)

Daleko najbolji provjereni recept za krafne!! One se napuhnu, a iznutra su šuplje – preukusne i prefine! Idealne za punjenje. Nisu ni masne, ni debele. Sjećam se kad ih je mama pekla, nije se smio otvarati ni prozor ni balkon da se slučajno ne bi promijenila temperatura zraka u stanu, jer se onda ne bi digle... cijeli ritual... al' ništa strašno, jedino treba malo strpljenja da se dva puta tijesto digne – sve ostalo je igra... al' nema maškara bez krafna!!!

  • 6 žumanjaka
  • 4 dag šećera
  • korica 1 limuna
  • malo soli
  • 2 žlice ruma
  • 4 dl mlakog mlijeka
  • 7 dag ulja
  • 3 dag uzdignute germe (3/4 kockice germe)
  • 85 dag glatkog brašna

Izradite germu. U zdjeli umutite žumanjke i šećer, pa miksajući dodajte naribanu koricu limuna, malo soli i 2 žlice ruma. Zatim dodajte mlako mlijeko, ulje i uzdignutu germu i dobro umutite. Na kraju postepeno dodajte brašno i izradite glatko tijesto. Stavite ga na toplo da se diže. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu dasku, razvucite ga na debljinu prsta i s kalupićem ili čašom prvo namočenom u rum, režite krafnice koje stavljajte na stolnjak posut brašnom te pokrite s krpom. Kada krafne poprime dvostruk volumen, pecite ih u srednje zagrijanom ulju. Prilikom pečenja,  jednu stranu pecite oko pola minute poklopljenu, a drugu stranu do pola minute otklopljenu.  Vadite ih mrežicom za krafne i odložite na salvetu da upiju višak masnoće. Pospite štaub šećerom ili punite pekmezom (malo ga ugrijte i razrijedite i punite špricom) ili umakom od vanilije.

Umak od vanilije:

  • 3 žumanjka
  • 8 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1 puding od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 4 bjelanjka

Staviti oko 7 dl mlijeka da kuha. Za to vrijeme umutite žumanjke, šećer, brašno, puding i ostatak mlijeka od litre, pa sipajte u uzavrelo mlijeko. Kuhajte miješajući, dok se ne zgusne, pa ohladite. Dokle umutite čvrsti snijeg od bjelanjka, pa ga dodajte u još toplu smjesu. Tom smjesom punite slastičarsku špricu, lagano probijte krafnu i ispunite je filom.

Krafne
Krafne

3. KRAFNE, recept moje tete Ive Čučuk

Još jedan provjeren recept koji uvijek uspjeva... :)

Vrijeme pripreme i pečenja: 30 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 40-50 minuta

  • 2 cijela jaja
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice rame margarina ili putra
  • 3 - 5 žlica ulja
  • 1 germa
  • 6 dl mlijeka
  • korica 1 limuna
  • rum
  • 1 vanilin šećer
  • šećer
  • sol
  • glatko brašno – koliko treba  cca 80 dag

Ostalo:

  • 1 l ulja za prženje
  • štaub šećer – za posip

Sve sastojke umutite u mikseru. Pustite da se digne pa premijesite. Stavite u zdjelu i pustite da se opet digne. Stavite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte i režite s čašom na krugove i ostavite još 20 min da se dižu. Stavljate u duboko ne prevruće ulje i pržite s jedne pa s druge strane (svaku stranu oko 2-3 minute). Prvu stranu poklopite, drugu otklopite. Slažite na papirnate salvete. Pospite štaub šećerom.

Krafne, Suzy Josipović
Krafne