Vrijeme je da počnete pripremati sitne božićne kolačiće koji mogu stajati i do tri tjedna, naravno zatvoreni u limenu ili staklenu kutiju... Barem krenite razmišljati u tom smjeru - što ćete sve pripremiti ove godine...
Otkrit ću Vam što ću ja pripremiti svojima, iako sam na dijeti i maksimalno ću se suzdržati od prejedanja, ipak pokoji kolačić neće izostati... zato ću bijeli rafinirani šećer u njima zamijeniti zdravijim varijantama poput Eritritola, brezinog šećera, šećera kokosove palme, meda, stevie (pazite, ona je 40 puta slađa od šećera) ili s par datulja (ista količina kao i šećera), suhih grožđica, smokvi, šljiva ili marelica.
No krenimo:
1. Božić nije Božić bez običnih tradicionalnih bakinih keksića, ljepljenih domaćim pekmezom, tzv. linzera.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: nekoliko minuta
Temperatura pećnice: zagrijana na 225C, pečenje na 200C
- 36 dag glatkog brašna
- 11 dag štaub šećer + za posipanje keksa (možete ga zamijeniti sa eritritolom ili brezinim šećerom ili stevijom, medom - još smanjite količinu)
- 24 dag putra
- ½ limuna (sok+korica)
- na vrh noža malo praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 2 vanilin šećera
- pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji Pomiješajte prašak za pecivo i limun u brašno, dodajte putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješajte. Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezujte razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slažite ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrijte na 225C pa pecite na 200C. Kontrolirajte ih i pazite da ne izgore. jednu stranu keksa namažite malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepite u jedan. Prema želji posipajte sa štaub šećerom.
2. Kokosovi kiflići, meni najbolji i najprhkiji, tope se ustima...
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
Temperatura pećnice: 150C
- 25 dag kokosovog brašna
- 50 dag glatkog brašna
- 15 dag šećera (ili zamjena za šećer)
- 1 putar
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- sok i kora od limuna
- otopljena čokolada i kokos (ili štaub šećer)
Sve sastojke izmiješajte i umijesite glatko tijesto. Brašno obavezno prosijajte. Oblikujte tijesto u kuglu i omotajte ga folijom te stavite na pola sata u hladnjak. Izvadite tijesto iz hladnjaka, zagrijte pećnicu na 150C pa razvaljajte tijesto prvo na dugačke valjke pa ih režite svakih 5 centimetara te oblikujte kiflice. Rasporedite ih na masni papir za pečenje u kalup. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta na 150C, dok se lagano ne zarumene. Pazite da ne izgore, keksima treba jako malo vremena, svega par minuta. Kekse ohladite, a vrhove kiflica umočite u rastopljenu čokoladu pa pospite kokosom. Posušite ih na rešetki i držite u limenoj kutiji zatvorene.
Prema želji umjesto otopljene čokolade s kokosom, možete ih posuti štaub šećerom.
3. Neizostavne vanilij kiflice, nema im premca!
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Vrijeme pečenja: 15-18 minuta
Temperatura pećnice: 160C
- 35 dag oštrog brašna
- 10 dag štaub šećera (ili zamjene)
- 20 dag putra – sa sobne temperature
- 10 dag mljevenih oraha
- snijeg od 1 bjelanjka
- 1 vanilin šećer
- 10 dag štaub šećera i 1 vanilin šećer – za posip ili otopljena čokolada
Zagrijte pećnicu na 160C. Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg. Sve sastojke izmiješajte, a pred kraj lagano dodajte snijeg od bjelanjka. Dobro izmiješajte, razvucite tijesto, izrežite male prutiće pa ih rukama oblikujte u kiflice (ravnim dlanom zarolajte tijesto da dobijete valjčić i zavijte u kiflicu). Rasporedite kiflice na masni papir na lim i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-18 minuta. Kad su gotove ostavite ih par minuta da se ohlade i stisnu pa ih izvaljajte u pomiješan štaub šećer i vanilin šećer. Prema želji možete ih ohlađene umočiti u otopljenu čokoladu.
4. Domaća bajadera moje mame, znam, milion kalorija, ali zato okus nenadmašan!
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
- 40 dag šećera (ili zamjena)
- 8 žlica vode
- 15 dag oraha ili lješnjaka ili badema
- 15 dag keksa petit beurre
- 12,5 dag putra
- 2 rebra čokolade
Glazura:
- 2 žlice šećera (zamjena)
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice čokolade (2 rebra)
- 5 dag putra
40 dag šećera i 8 žlica vode kuhajte dok ne zakipi. Maknite s vatre kad se sa žlice počne umjesto kapljica istezati paučinasta nit. 15 dag oraha i 15 dag mljevenih keksi miješajte s 12,5 dag putra pa dodajte sirup te podijelite na 2 dijela. U jedan dio stavite otopljenih 2 rebra čokolade. Kalup premažite putrom i stavite prvo tamniju smjesu pa svijetlu. Napravite glazuru i prelijte preko bajadere. Ohladite nekoliko sati i onda režite dugačkim tankim nožem ili u kockice ili deblje šnitice, prema želji.
Također prema želji bajadere možete staviti na oblatnu da je lakše režete. Također možete staviti prvo dio tamne smjese pa svijetlije i na kraju opet tamnije.
5. Mascarpone kuglice bez kojih nema Božića, definitivno.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme stajanja: 20 minuta
- 20 dag Nutelle
- 10 dag putra
- 25 dag Petit beurre ili nekog drugog mljevenog keksa
- 15 dag mascarponea
- 2 žlice mlijeka
- 10 dag štaub šećera
- prstohvat cimeta
- čokoladne mrvice, mljeveni lješnjak, kokos, orasi...po želji - za uvaljati kuglice
Nutellu i putar promiješajte u zdjeli iznad pare, toliko da se otope. Čim zdjelu maknete s pare dodajte i 10 dag samljevenog keksa i promiješajte. U drugoj zdjeli s vilicom izmiješajte maskarpone, mlijeko, štaub šećer i cimet pa dodajte smjesi od Nutelle i keksa i zajedno promiješajte. Dodajte i onih ostalih 15 dag mljevenih keksa u smjesu i rukama izmiješajte da se sjedine. Oko 20-ak min ostavite smjesu da se stvrdne, ali ne u hladnjaku, nego na sobnoj temperaturi. Oblikujte rukama kuglice i uvaljajte ih po želji u lješnjak, kokos ili šarene čokoladne mrvice. Čuvajte ih u hladnjaku.
6. Truffles - čokoladne francuske kuglice za koje moje cure kaže: Mama, odmah duplu dozu...
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme hlađenja smjese: 4 sata
- 6 rebra čokolade za kuhanje (oko 20 dag)
- 4 žumanjka
- 4 žlice štaub šećera (ili zamjena za šećer)
- 10 dag putra
- cimet
- nezašećereni kakao za uvaljati kuglice
Natrgajte čokoladu i miješajući otapajte na pari (bez dodatka vode, na laganoj vatri). U omekšalu čokoladu pomalo primiješajte putar. U glatku smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak, šećer i cimet pa i dalje miješajte na pari da se sve poveže. Maknite s vatre, ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne, barem 4 sata. Tada žličicom uzimajte komadiće smjese veličine oraha i rukama oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u prosijani kakao i stavite u hladnjak.
Prema želji u smjesu možete dodati malo čilija, đumbira, narančinog soka i korice ili arome naranče, rum ili neki liker... Također kuglice možete obložiti s čim god želite - kokos, orasi, bademi, pistacio, otopljena čokolada, mljeveni keksi...
7. Tarin recept za najbolje američke keksiće (Chocolate chip cookies), isto: Može dupla doza!
Za 40 keksića
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: 8-11 minuta (zavisno od pećnice i veličine keksića)
Temperatura pećnice: 180C
- 53 dag glatkog brašna (može i integralno)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 23,5 dag putra, sobne temperature
- 17,5 dag šećera (ili zamjene za šećer)
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 22,5 dag kvalitetnije čokolade za kuhanje
Putar pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte 1 po 1 jaje, miksajte pa dodajte sol, sodu bikarbonu, ekstrakt od vanilije i brašno te i dalje miksajte. Na kraju ručno umiješajte nasjeckanu čokoladu. Zagrijte pećnicu na 180C. Velikom žlicom grabite smjesu i stavljajte u kalup na masni papir za pečenje. Ostavljajte razmak među hrpicama oko 5 centimetara jer se keksi kod pečenja prošire. Pecite ih 8-11 minuta (zavisno od jačine vaše pećnice), izvadite i ostavite daljnjih 5 minuta u kalupu da se malo ohlade pa ih premjestite na rešetku da se do kraja ohlade i stisnu. Keksići moraju biti mekani, a rubovi svijetlo smeđe boje. Dobit ćete oko 40-ak keksića, zavisno od veličine.
8. Zavodljivi Gingerbread keksići u raznim oblicima - jer kuća jednostavno mora mirišati na med, cimet, klinčiće, muškatni oraščić...
Za 35 - 40 keksića
Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje
Vrijeme pečenj keksića: 6 - 8 minuta
Temperatura pećnice: 180
- 30 dag glatkog brašna
- 10 dag putra
- 10 dag šećera
- 1 žlica đubira u prahu
- 1 jaje
- 110 ml meda
- 1 žlica kakao praha
- ¾ žličice sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
Glazura za ukrašavanje:
- 1 bjelanjak
- 20 dag štaub šećera
- 1 žličica limunovog soka
Izmiksajte putar pa dodajte šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodajte med i jaje te postepeno dodajte prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijelite ga na dva djela i svaki stavite u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pobrašnite površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljajte svaku smjesu i izrezujte modlicama oblike keksa te ih stavljajte na masni papir u kalup.
Pecite 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici.
Kad se keksi ohlade, ukrasite ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umutite u snijeg te postepeno dodajte šećer. Smjesom napunite slastičarsku špricu i ukrasite keksiće.
Keksiće možete ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.
9. Husari - keksići od oraha, lješnjaka ili badema, prema želji... ali obavezno s domaćom marmeladom...
Vrijeme pripreme: 50-ak minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 90 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 50 dag brašna
- 15 dag mljevenih oraha, badema ili lješnjaka
- 25 dag putra
- 15 dag šećera (ili zamjena za šećer)
- 1 štapić vanilije
- 3 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- 1 limun
- Voda – po potrebi
- Domaća marmelada
Posipanje:
- Šećer u prahu
Pomiješajte brašno, ribanu koricu limuna, vaniliju, šećere, putar i žumanjke te na kraju i mljevene orahe i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na 90 minuta. Zagrijte pećnicu na 180C.
Rukama oblikujte kuglice i slažite ih u kalup obložen masnim papirom. U sredinu svake kuglice udubite rupu. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 15 minuta. Kada se ohlade, udubljena punite zagrijanom marmeladom i pospite štaub šećerom.