brunch&trach kolumna: Što je vino?

| Wine and dine |

brunch&trach by Nada Kaurin

Nada Kaurin, brand managerica je Delimana i ogromna je ljubiteljica svega vezanog uz hranu. Nada hrani pristupa s ogromnom ljubavlju i ta njena strast za kuhanjem, ali i isprobavanjem delicija osjeti se u svakom njenom tekstu.

brunch&trach kolumna

Razgovarajući s našim čitateljima shvatili smo da su vam najdraže teme u kojima vam dajemo pregled novih gradskih mjesta i događanja za posjetiti koji kombiniramo sa sasvim iskrenim pogledom na lijepe stvari o kojima svi volimo čitati, poput hrane i uređenje interijera. Zato vam danas na Wall.hr-u predstavljamo našu novu kolumnu koja će vam donositi sve to. brunch&trach je novo mjesto na našem portalu koje će vam ponuditi priče gradskog đira koje život znače. Ako je brunch sinonim za divan obrok kojeg jedemo vikendom, najčešće između doručka i ručka, naspavani i sretni i ako je sasvim u redu da u njega ubacimo pomalo od svega što volimo i pritom uživamo i smijemo se, onda neka Zagreb bude naš brunch na kojem ćemo se redovno prejedati.

brunch&trach je kutak za inspiraciju – kada se pitate kuda ići, što sad raditi, ima li što zanimljivo u gradu, što kuhati, što čitati, od koga naučiti nešto novo – dođite do brunch&trach stola i jednostavno odaberite nešto za sebe. brunch&trach stol će za vas redovno postavljati zanimljiva i vesela Nada Kaurin, zaljubljena u život i Zagreb puno radno vrijeme.

Što je vino? 

Iskreno, nikad nisam bila čovjek od definicija, više čovjek od slobode, a definirati vino nikad mi nije palo na pamet. Na pamet mi je padalo samo - i to puno puta, da ga konzumiram u umjerenim i neumjerenim te finim i nefinim količinama. Prava dama.

No onda sam jednog popodneva odlučila biti malo više dama i otišla prvi put na vinsku školu i tamo čula jednu od najdivnijih definicija vina. " Vino je živo biće, vino je fenomen. Vino se razvija u čaši. Vino diše". Draga Jelena Šimić Valentić, sommelierka s dugim iskustvom i suvlasnica tvrtke Pupitres, prvog boutiquea vinske kulture u Hrvatskoj dala je definiciju vina koju pod egidom inspiracije i finog života sad mogu prodati dragom kad me preko oka pogleda jer sam kao što se u narodu kaže „prećerala“. „Ali dragi, to je živo biće, to je fenomen.“ Doduše, mislim da je moja sposobnost pijenja vina u dobrom ženskom društvu puno veći fenomen.

Vinska škola Jelene Šimić Valentić

Šalu na stranu, jednom kada posjetite Jeleninu vinsku školu, shvatiti ćete da vino to upravo jest. Ako ste se pitali kako se pravilno otvara butelja, zašto se vino dekantira, koja vina se piju brzo, koja sporo i zašto, kako testiramo vina, što znači ako kažemo da je vino kompleksno, kaže li se crveno ili crno vino - onda je vinska škola pravo mjesto za vas. Svoj put prema promišljanju o vinu i učenju sam započela s radionicom "Prvi susret s vinom" u organizaciji Pupitresa koja se održavala u Velvetu. Večer smo započeli s pjenušcem jer kako smo naučili, pjenušac je najbolji aperitiv. Krenula je degustacija jednog od nekoliko vina koje smo imali priliku isprobati, a uživanje u vinima su pratile informacije koje odgovaraju na gore navedena pitanja kao i na brojna druga. Večer je završila s jednim od najfinijih vina koje sam ikada imala priliku isprobati – onim sorte Sherry. Ne mogu riječima opisati koliko je to fino. Ili mogu. Čokolada meets vanilija meets šljiva meets drvo meets sreća i raj na vašem nepcu. Ne, ne mogu opisati. Ako u ovom trenutku razmišljate o odlasku u nabavku vina – trk po Sherry koji na slici ispod klizi niz stijenke čaše.

Vinska škola Jelene Šimić Valentić - Sherry

Nakon svoje prve radionice izašla sam s nekoliko stranica štreberski zapisanog teksta o svom prvom susretu s vinom i najvažnije od svega izašla sam sretna. Upoznala sam ljude koje nikad ne bih upoznala, naučila sam puno tog novoga i sad se mogu i malo praviti važna dok naručujem vino. Najljepše od svega je to što sam se osjećala ugodno za vrijeme cijele radionice. Znate ono „nijedno pitanje nije glupo“, „tu smo da naučimo“ i „tu smo da uživamo“. S Jelenom to stvarno jest tako. Nevjerojatno je koliko se ona može smijati. Široko i iskreno te koliko svoju dugogodišnju strast prema vinima može jednostavno prenijeti nekome tko se prvi put s istima susreće. To je glavni razlog zašto bih svima preporučila baš ovu vinsku školu. 

O ovoj vinskoj školi sve možete saznati na njihovoj Facebook stranici. Cijela škola je osmišljena kao obrazovna cjelina od tri tematska druženja kroz koja polaznici mogu naučiti više o osnovnim stvarima o vinu, vinima svijeta te sljubljivanju hrane s vinom. 

Sljedeća radionica koja mene čeka je „Hrana i vino“ gdje će se sljubiti moja dva poroka – vino i hrana. Drago mi je biti dio promicanja vinske kulture u Hrvatskoj. Sad barem imam dobru i kulturnu izliku za svaku novu čašu. Živjeli! 

Naša Nada Kaurin na vinskoj školi Jelene Šimić Valentić