Soparnik je jedno od tradicionalnih hrvatskih, točnije dalmatinskih, specijaliteta koji mnogi obožavaju. No nije ga tako jednostavno za pripremiti iako se u njemu nalazi svega par sastojaka odnosno tijesto, blitva, češnjak, maslinovo ulje i sol.
Ako ste vi jedan od obožavatelja soparnika no nemate vremena pripremati tradicionalni soparnik mi vam donosimo recept za modernu verziju soparnika koja se priprema vrlo brzo, a jednako je ukusna.
Recept za soparnik
- 4 tortilje
- 400 grama blitve
- 4 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Blitvu je potrebno oprati, posušiti i nasjeckati na tanke trakice. Blitvu posolite i popaprite te u nju dodajte sitno nasjeckani češnjak i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte. Na dno protvana stavite dvije tortilje, na tortilje stavite blitvu i zatim je poklopite s još dvije tortilje. Stavite u pečnicu na 200 stupnjeva, 20 minuta. Nakon što ste soparnik izvadili iz pećnice premažite ga mješavinom maslinovog ulja i režnja češnjaka.