Jedna od mojih omiljenih torti...
Vrijeme pripreme: oko sat vremena + ukrašavanje
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
Temperatura pećnice: 175C
Biskvit:
- 10 jaja
- 10 žlica šećera
- 22 žlica mljevenih badema
- naribana korica 1 nešpricane naranče
Krema:
- 3 bourbon pudinga od vanilije ili puding od vanilije + mahuna od vanilije
- 9 dl mlijeka
- 3 žlice šećera (ili 3 vanilin šećera)
- 1 žlica meda (od naranče ili neki drugi svijetli med - bagrem, mandarina, lipa)
- korica 1 nešpricane naranče
- arancini (nekoliko komada) - prema želji
- 20 dag putra (omekšan, narezan na kockice)
- 3 žlice marmelade ili džema od gorke naranče
Glazura od naranče:
- sok 2 naranče
- korica 2 naranče
- 5 - 6 žlica štaub šećera
ili
Glazura od bijele čokolade:
- 10 dag bijele čokolade
- 1 žličica ulja za topljenje čokolade
Natapanje biskvita:
- sok od 2 naranče - za natopiti biskvit
Ukrašavanje:
- naribana naranča
- arancini
- listići badema
Zagrijte pećnicu na 175C.
Biskvit: odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer izmiksajte u glatku smjesu. Dodajte mljevene bademe i promiješajte. Postepeno žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu sipajte u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
Krema:
Odmjerite 9 decilitara mlijeka od kojeg oduzmite 5 - 6 žlica te ih u zdjelici izmiješajte s prahom za puding i 3 žlice šećera. Ostatak mlijeka stavite u lonac na laganu vatru da provrije, stavite u njega razrezanu mahunu vanilije i ribanu koricu naranče. Kad mlijeko provrije, u njega dodajte izmiješani prah za puding pa neprekidno miješajući skuhajte gusti puding. Stavite posudu u hladnu vodu da se puding što prije ohladi, ali stavite na njega prozirnu foliju koja ga dodiruje kako se ne bi stvorila korica. Kad se puding ohladi (mijenjajte i hladite vodu npr. ledom), izmiksajte ga s omekšanim putrom, dodajte marmeladu i med, a prema želji dodajte i arancine narezane na komadiće. Dobivenu glatku kremu stavite u hladnjak dok ne priredite ohlađen biskvit. Prerežite biskvit vodoravno na 3 dijela te svaku biskvitnu koru pošpricajte sokom od naranče te premažite ohlađenom kremom.
Vratite tortu u kalup, pokrijte je folijom i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili cijelu noć da se stisne.
Ohlađenu tortu ukrasite prema želji glazurom od naranče ili bijele čokolade, listićima badema, naribanom koricom naranče ili arancinima.
Glazura od bijele čokolade:
Na pari otopite bijelu čokoladu i dodajte malo ulja, promiješajte i sipajte po vrhu torte.
ili
Glazura od naranče:
Izmiješajte sok od naranče, naribanu koricu i toliko štaub šećera da postane kašasto pa rasporedite po vrhu torte.