Ako volite okus i miris svježeg začinskog bilja u hrani, zašto ga ne bi počeli uzgajati sami u svojoj kuhinji?
Sve što vam treba je svijetao prostor, nekoliko dobro izabranih sorti i avanturistički duh.
Da biste osigurali uspjeh, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.
Planiranje
Pronađite odgovarajuće posude koje će biti dom vašem začinskom bilju.Budite maštoviti. Iskoristite stare konzerve ili kante i obojite ih po želji. Bitno je samo na njima probušiti rupe na dnu i pripremiti odgovarajuće posude koje će stajati ispod kako bi skupljale vodu.
Priprema
Kupite odgovarajuću zemlju i rasade. Za mali vrt u vašoj kuhinji savjetujemo origano, peršin, ružmarin, bosiljak i vlasac. Biljke u ovisnosti od toga koje začine inače koristite u svojim jelima.
Sadnja
Istražite koliko kojoj biljci treba prostora i u ovisnosti od toga izaberite posudu za nju. U posudu koju ste odabrali stavite zemlju do polovice, postavite sjeme ili biljku i onda dodajte ostatak zemlje. Na kraju zalijte biljku i blago pritisnite zemlju rukama kako bi zemlja bila što kompaktnija.
Zalijevanje
Imajte na umu da se biljke brže osuše kada su u domu nego u dvorištu pa zato češće provjeravajte je li zemlja odgovarajuće vlažnosti.
Ništa bez strpljenja
Uzgajanje začina i iščekivanje da porastu kako biste mogli ubrati može djelovati kao vječnost pa je važno da se na vrijeme naoružate strpljenjem. Pričekajte da biljka bude visine između 15 i 20 centimetara prije nego što počnete brati lišće. Preporuka stručnjaka je da tada ne počupate više od četvrtine biljke, ali i da pričekate da se lišće obnovi prije nego što ponovite branje.