Jesen je prepuna noviteta na hrvatskoj gastro sceni, a jedan od njih je i ekskluzivna suradnja između Rudolfa Štefana, vlasnika i chefa jednog od najboljih hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom - šibenskog Pelegrinijai nedavno otvorene craft pekarnice Pupa by Pelegrini, s kompanijom Čakovečki mlinovi.
Nedavno otvorena Pupa by Pelegrini, zanatska je pekarnica koja se smjestila u samo srce Šibenika, na starom pazaru, a jedan je od poduzetničkih pothvata Rudolfa Štefana kojim je zajedno sa svojom ekipom doskočio aktualnoj situaciji koja mijenja naličje današnje ugostiteljske industrije u kojoj ovakve radnje postaju posebno popularne. Craft proizvode iz ove pekarnice kreira i proizvodi Pelegrini tim, a sada su ti isti proizvodi posebni po tome jer su rađeni od brašna ove kompanije koja bila i inspiracija Rudolfu Štefanu za neke od recepata koje donosimo u nastavku. Dosadašnjoj ponudi brašna, nedavno je dodano brašno za pizzu te brašno za burek i upravo su ta nova brašna inspirirala Rudolfa Štefana za nove recepte za tijesto za burek, za ćevapčić burek, burek s inćunima, cheesecake burek te tijesto za pizzu i panzerotti.
TIJESTO ZA BUREK
Sastojci:
- 750g brašna za burek
- 10g soli
- 400 ml vode
- 50ml suncokretovog ulja
- 100g maslaca
Postupak:
- Pomiješajte mokre sastojke i dodajte im pola suhih sastojaka.
- Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte drugu polovicu suhih.
- Umiješano tijesto ostavite da odmori 20 minuta.
- Nakon 20 minuta tijesto podijelite na četiri jednaka djela i u svaki dodajte 25g maslaca sobne temperature.
- Pustite da odmori 15 minuta ispod aluminijske folije.
- Uzmite četvrtinu tijesta s maslacem i razvaljajte ga ili razvucite rukama što tanje možete kako bi se burek lijepo razlistao.
- Kada ste razvaljali, rasporedite nadjev na 3/4 tijesta, zarolajte i napravite oblik puža.
- Stavite ga u posudu koja dobro prenosi temperaturu.
- Stavite ga peći na 220°C na 30 minuta.
ČEVAPČIĆ BUREK
Sastojci:
- 350g sirovih čevapčića
- 500g pasataod rajčice
- 150g luka
- tabasco umak (opcionalno)
- 4 režnja češnjaka
- 1dl maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- 20g nasjeckani peršin
- 2dl crveno vino
- 0,1dl aceto od jabuke ili jabučni ocat
Postupak:
- U široki lonac stavite maslinovo ulje. Ugrijte ga i dodajte sitno nasjeckani luk.
- Prodinstajte luk 15-ak minuta na laganoj vatri te dodajte sitno nasjeckan češnjak i prodinstajte ga oko 5 minuta.
- Zalijte vinom i pustite da iskuha.
- Sirove čevapčiće iskidajte na manje komadiće i pecite na tavi na jakoj vatri. Dodajte passatu i malo vode po potrebi. Začinite soli, paprom, peršinom i dodajte tabasco umak (opcionalno). Kuhajte 40-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje.
- Smjesa je gotova kada je dovoljno gusta da može puniti u tijesto.
- Prije pečenja, pleh namastite maslinovim uljem kako se burek ne bi zalijepio.
BUREK S INĆUNIMA
Sastojci:
- 1kg pelata u konzervi
- 300g luka
- 3 češnja češnjak
- 80g slanih očišćenih inćuni
- 1dl maslinovog ulja
- origano
- sol
- 20g šećer
- 1dl bijelo vino
Postupak:
- Prebacite pelate na pleh te ih pecite u pećnici na 230 stupnjeva jedan sat.
- U međuvremenu ugrijte ulje u posudi te dodajte lsitno nasjecakn luk i dinstajte 15ak minuta (dok ne uvene).
- Kada je luk gotov, dodajte češnjak narezan na listiće te dinstajte još 10-ak minuta, no pazite da ne zagori.
- Zatim dodajte vino, pustite da iskuha, dodajte tostirane pelate i pustite da kuha 30-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje.
- Dok se pelati kuhaju dodajte malu žlicu soli i sećer.
- Pelate malo zdrobite i kada je smjesa gotova te dovoljno gusta, dodajte inćune, origano i ostale začine po želji.
- Pustite da se ohladi pa punite u tijesto.
- Prije pečenja pleh namastite maslinovim uljem kako se burek ne bi zalijepio
CHEESECAKE BUREK
Sastojci:
- 400g Svježi sir
- 200g sirni namaz (kremasti sir)
- 3kom jaja
- 5g aroma vanilije
- 180g šećer
- 40g maslac
- 150gMcVitie’s keksi
- 200g mileram
Postupak:
- U posudi pomiješajte svježi sir, sirni namaz i jaja. Izmiksajte i zatim dodajte aromu 2g vanilije i 120g šećera.
- Istučenu smjesu bez pritiskanja prebacite na cjedilo. Ostavite u hladnjaku dva sata, da se iscijedi.
- McVitie’s kekse zdrobite na krupnije komade. Tostirajte (zapržite) ih na rastopljenom maslacu.
- Tostirane kekse pomiješajte u smjesu od sira te punite tijesto.
- Kad je burek ispečen, polijte ga smjesom od 3gr arome vanilije, milerama i 60gr šećera te pustite u ugašenoj pećnici 10 minuta da se stisne. Prelijte ga mileramom (zaslađenim po želji).
- Prije pečenja pleh namastite maslacem kako se burek ne bi zalijepio.
TIJESTO ZA PIZZU
Sastojci:
- 500g brašna za pizzu
- 300g mlake vode
- 35g ulja
- 2,5g suhog kvasca
- 15g soli
- 5 žličica šećera
Postupak:
- Pomiješajte brašno, 2 žličice šećera i sol u jednu zdjelu.
- Aktivirajte kvasac u malo mlake vode pomiješane s 1 žlicom šećera. U drugu zdjelu stavite mlaku vodu, preostali šećer i maslinovo ulje.
- Kada je kvasac nabubrio, pomiješajte sve sastojke. Što budete duže mijesili, više glutena će se razviti i time ćete dobiti mekanije i prozračnije tijesto. Pazite da mijesite donjim dijelom dlana, a ne mikserom.
- Kada ste umijesili tijesto, pustite ga da se diže na jedan sat. Što ga duže pustite to će biti prozračnije.
- Nakon dizanja, oblikujte ga u željeni oblik i pustite još 15 minuta.
Prva verzija: Klasično pečenje na 220°C
Nadjev za pizzu:
- 120 ml passate od rajčica začinite s 2 g soli, 10 ml maslinova ulja i 1g origana
- 10 listova svježeg bosiljka
- 100 g svježe cherry rajčice
- 50 ml vinaigrette od rajčica
- 120 g mozzarella
Vinaigrette od rajčica:
- 300g cherry rajčica
- 75g maslinovog ulja
- 75g suncokretovog ulja
- 50g jabučnog otca
- 3-4 listića bosiljka
- Sol
- Papar
Postupak:
- Na oblikovano tijesto dodajte začinjenu passatu i mozzarelu.
- Pecite na 220°C 6-7 minuta (ako je pećnica slabija onda i 10 minuta). Ako možete pecite na 250°C, što veća temperature - to bolje.
- Kada je pizza gotova, na vrh dodajte listiće bosiljka, cherry rajčice i vinigret od rajčica.
Druga verzija: Parenje i pečenje
Postupak:
- Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga).
- Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta.
- Nakon što ste obavili proces parenja, tijesto pecite u pećnici 5 do 6 minuta na 225°C.
Nadjev za pizzu:
- Passata (začinite sa soli, maslinovim uljem i paprom)
- Sirove trakice tikvice (začinite sa soli i uljem)
- Ukiseljeni luk
- Krema od tune
Krema od tune:
- 250g tune iz konzerve
- 50g majoneze
- 50g sirnog namaza
- 2 žličice tabasco umaka
- 30g Kapari
- mljevena paprika
- sol
- papar
- maslinovo ulje ili ulje češnjaka (ako nemate ulja češnjaka, dodajte jednu trećinu prostisnutog češnja češnjaka u maslinovo ulje)
Izmiksajte sve sastojke.
Tapenada:
- 100g suhih rajčica
- 50g miješanih maslina (otkoštene)
Izmiksajte sve sastojke.
Ukiseljeni luk:
- 500g ljubičastog luka
- 200ml biljnog ulja
- 50ml limunovog soka
- Luk očistite, narežite na ploške i blanširajte u kipućoj vodi 2 minute. Ocijedite, ohladite i dobro posušite kuhinjskom krpom.
- Biljno ulje i limunov sok miksajte štapnim mikserom oko minutu.
- Luk stavite u posudu i prekrijte mješavinom ulja i limuna. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije korištenja.
Postupak:
- Nakon procesa parenja, dodajte passatu i ispecite.
- Kad je pizza ispečena, dodajte tikvice, kremu od tune, tapenadu i ukisljeni luk.
Treća verzija: Parenje i friganje -PANZEROTTI
Tijesto možete pariti kada ga napunite sa sljedećim sastojcima:
NADJEV
- 200g skute
- 50g bučinine sjemenke istostirane na tavi na maslinovom ulju
- 75 ml bučino ulje
- 2g sol
- Papar po osobnom ukusu
- Svježi začini za želji (timijan, bosiljak)
Sastojci za kremu od tikve:
- 1 manja butternut tikva
- 20g šećer
- 2g soli
- Maslinovo ulje
- Papar
Postupak:
Očistite i narežite tikvu. Začinite ju svim začinima i ostavite da se odmara 10-12 minuta. Pecite na 225°C na 20 do 25 minuta. Kada je gotova, izmiksajte i dodajte maslinovog ulja po želji.
Postupak:
- Izvaljajte tijesto u krug željene veličine.
- Tostirane bučine sjemenke pomješajte sa svim sastojcima. To je nadjev s kojim napunite tijesto na pola kruga, a drugu polovicu presavinite i zatvorite u oblik polumjeseca.
- Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga). Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta.
- Nakon parenja, pancerotu frigajte u ulju dok ne postane zlatno žuta.
- Na gotovu pancerotu stavite kremu od tikve.