Recept: zapečeno povrće sa sirom

| Wine and dine |

Zapečeno povrće sa sirom, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Povrtna bajka ili zapečeno povrće sa sirom

Za 5 - 6 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrjeme pečenja: 45 minuta

  • 1 luk – sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka – sitno nasjeckana
  • 2 - 3 tikvice (zavisno od veličine povrća i od veličine kalupa)
  • 2 -3 krumpira
  • 2 -3 paradajza ili više cherry rajčica
  • 20 dag naribanog sira (podravac, gauda ili ostali prema želji)
  • majčina dušica (svježa ili suha)
  • ružmarin (svjež ili suh)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
Zapečeno povrće sa sirom
Zapečeno povrće sa sirom

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U tavi podinstajte sitno narezan luk i češnjak pa ih stavite u kalup. Operite i ogulite povrće i narežite ga na tanke šnite. Poslažite (kao na fotografiji) u kalup, posolite i popaprite te posipajte svježim ružmarinom i majčinom dušicom. Prekrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata. U međuvremenu naribajte sir, a nakon pola sata maknite foliju s polupečenog povrća i rasporedite sir po vrhu pa vratite u pećnicu i pecite još 15-ak minuta dok sir ne zazlati. Prema želji ukrasite svježom majčinom dušicom i ružmarinom i servirajte kao predjelo, prilog ili „malo jelo“ kao lagan, zdrav i jako, jako ukusan obrok.

Zapečeno povrće sa sirom by Suzy Josipović Redžepagić
Zapečeno povrće sa sirom