Bosanski lokum je definitivno jedan neodoljiv tradicionalni bosanski kolačić, prhak, vrlo ukusan i apsolutno jednostavan za pripremu. Klasičan lokum radi se samo s brašnom, ali meni je uvijek ukusniji kada se dodaju orasi ili kokos. Recept moje svekrve, Sarajke Bademe, provjeren i savršen. Moja preporuka za blagdane!
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Temperatura pećnice: 180C pa 100C
- 1 jaje
- 1 putar
- 15 dag štaub šećera
- 40 dag brašna
- 25 dag oraha (u alternativi kokos)
Zagrijte pećnicu na 180C. Putar i jaje umutite mikserom, dodajte štaub šećer, orahe pa brašno. Zamijesite tijesto u valjak pa oblikujte lokume režući komade na duljinu oko 4 – 5 cm, a na debljinu oko 2 cm. Rasporedite ih na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici. Nakon 10 minuta smanjite pećnicu na 100C, jer se moraju više sušiti nego peći i moraju ostati svijetli, još 15-ak minuta. Još mlake lokume uvaljajte u štaub šećer ili ako ste radili s kokosom u kokosovo brašno.