Donosimo recept za najbolju čokoladnu tortu od samo 4 sastojka

| Wine and dine |

Ako ste ljubitelj čokolade i tražite desert koji je istovremeno bogat, intenzivan i jednostavan za pripremu, onda je ova čokoladna torta bez brašna, inspirirana receptom Richarda Saxa savršen izbor za vas. Iako je torta bez glutena, obiluje finom, kremastom teksturom i dubokim čokoladnim okusom pa ne čudi što je dobila popularni naziv - Cloud cake.

Chocolate Cloud Cake

Ono što ovu tortu izdvaja od ostalih je njena jednostavnost – potrebna su vam samo četiri osnovna sastojka: tamna čokolada, maslac, jaja i šećer. Ipak, rezultat nije ništa manje impresivan: površina torte je tanka, blago hrskava i ispucala, dok je unutrašnjost mekana i bogata, gotovo nalik na čokoladni soufflé. Svaki zalogaj doslovno se topi u ustima, ostavljajući za sobom čisti užitak.

Chocolate Cloud Cake

Sastojci:

• 225 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)

• 110 g maslaca

• 6 jaja

• 200 g šećera

Priprema:

1. Priprema čokolade i maslaca

• Otopite čokoladu i maslac na pari ili laganoj vatri dok ne postanu glatki. Ostavite da se malo ohladi.

2. Priprema jaja i šećera

• Odvojite 4 jaja – bjelanjke stavite u posebnu posudu.

• U većoj zdjeli umutite 2 cijela jaja, 4 žumanjka i 100 g šećera, samo dok se sjedine.

3. Dodavanje čokolade

• Polako umiješajte otopljenu čokoladu u smjesu jaja i šećera.

Bezglutenska čokoladna torta

4. Miksanje bjelanjaka

• Mikserom izradite 4 bjelanjka dok ne postanu pjenasti (oko 2 minute).

• Postupno dodajte preostalih 100 g šećera i nastavite miksati dok ne dobijete sjajni snijeg s mekanim vrhovima (oko 5 minuta).

5. Spajanje smjesa

• Nježno umiješajte četvrtinu snijega od bjelanjaka u čokoladnu smjesu kako biste je posvijetlili, pazeći da puštate dovoljno zraka u smjesu prilikom miješanja.

• Zatim pažljivo dodajte preostale bjelanjke i lagano miješajte dok se sve ne sjedini.

6. Pečenje

• Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje.

• Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 35-40 minuta, dok površina ne postane ispucala, a sredina više nije drhtava.

Chocolate Cloud Cake

7. Hlađenje i posluživanje

• Ostavite tortu da se hladi u kalupu. Sredina će se lagano spustiti, stvarajući karakterističan “krater”.

• Ohladite je potpuno prije rezanja i posluživanja.

Savjet: Možete je poslužiti uz šlag, svježe voće ili kuglicu sladoleda od vanilije za savršen desert! Dobar tek!