
Ako ste ljubitelj čokolade i tražite desert koji je istovremeno bogat, intenzivan i jednostavan za pripremu, onda je ova čokoladna torta bez brašna, inspirirana receptom Richarda Saxa savršen izbor za vas. Iako je torta bez glutena, obiluje finom, kremastom teksturom i dubokim čokoladnim okusom pa ne čudi što je dobila popularni naziv - Cloud cake.

Ono što ovu tortu izdvaja od ostalih je njena jednostavnost – potrebna su vam samo četiri osnovna sastojka: tamna čokolada, maslac, jaja i šećer. Ipak, rezultat nije ništa manje impresivan: površina torte je tanka, blago hrskava i ispucala, dok je unutrašnjost mekana i bogata, gotovo nalik na čokoladni soufflé. Svaki zalogaj doslovno se topi u ustima, ostavljajući za sobom čisti užitak.

Sastojci:
• 225 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
• 110 g maslaca
• 6 jaja
• 200 g šećera
Priprema:
1. Priprema čokolade i maslaca
• Otopite čokoladu i maslac na pari ili laganoj vatri dok ne postanu glatki. Ostavite da se malo ohladi.
2. Priprema jaja i šećera
• Odvojite 4 jaja – bjelanjke stavite u posebnu posudu.
• U većoj zdjeli umutite 2 cijela jaja, 4 žumanjka i 100 g šećera, samo dok se sjedine.
3. Dodavanje čokolade
• Polako umiješajte otopljenu čokoladu u smjesu jaja i šećera.

4. Miksanje bjelanjaka
• Mikserom izradite 4 bjelanjka dok ne postanu pjenasti (oko 2 minute).
• Postupno dodajte preostalih 100 g šećera i nastavite miksati dok ne dobijete sjajni snijeg s mekanim vrhovima (oko 5 minuta).
5. Spajanje smjesa
• Nježno umiješajte četvrtinu snijega od bjelanjaka u čokoladnu smjesu kako biste je posvijetlili, pazeći da puštate dovoljno zraka u smjesu prilikom miješanja.
• Zatim pažljivo dodajte preostale bjelanjke i lagano miješajte dok se sve ne sjedini.
6. Pečenje
• Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje.
• Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 35-40 minuta, dok površina ne postane ispucala, a sredina više nije drhtava.

7. Hlađenje i posluživanje
• Ostavite tortu da se hladi u kalupu. Sredina će se lagano spustiti, stvarajući karakterističan “krater”.
• Ohladite je potpuno prije rezanja i posluživanja.
Savjet: Možete je poslužiti uz šlag, svježe voće ili kuglicu sladoleda od vanilije za savršen desert! Dobar tek!