Recept Steve Karapandže i Lane Klingor za blagdansku puricu s mlincima uz crveni kupus

| Wine and dine |


Recept Steve Karapandže
Purica s mlincima i crvenim kupusom

Velikan naše regionalne kuhinje, Stevo Karapandža također je sudjelovao na nedavnom otvaranju zanimljivog Kotanyu Gourmet kluba te tom prilikom je s kolegama chefovima pripremao blagdanska jela. S našim čitateljima je podijelio recept za pravo blagdansko jelo - puricu s mlincima i s crvenim kupusom, koje je na Kotanyi druženju pripremao s gastro blogericom i pobjednicom našeg celebrity Masterchefa Lanom Klingor Mihić. U nastavku pronađite njihov recept za ovo tradicionalno božićno jelo.   

Recept Steve Karapandže
Purica s mlincima i crvenim kupusom

Sastojci za crveni kupus:

  • 1 kg crvenog kupusa
  • 1 luk
  • 1 jabuka
  • 30 g maslaca
  • 4 žlice Balsamica
  • 4 dl crnog vina
  • 4 žlice želea od ribizla
  • žličica šećera
  • 1/4 štapica cimeta
  • 4 borovice (klek)
  • klinčić u prahu
  • sol
  • papar 
Stevo Karapandža i Lana Klingor Mihić

Crveni kupus naribajte, luk sitno nasjeckajte, a jabuke oguljene i bez koštica narežite na kriške. Na maslacu staklasto propirjajte luk, dodajte jabuke, nakon kratkog vremena i narezani kupus. Uz miješanje još prodinstajte 5 minuta, zalijte vinom i octom. Dodajte žele od ribizla, šećer, cimet i borovnice te začinite prstohvatom klinčiča u prahu. Dinstajte oko 2 sata, a okus na kraju dotjerajte dodatkom soli i papra. 

Recept Steve Karapandće
Purica s mlincima i crvenim kupusom

Sastojci za puricu s mlincima:

  • 1 purica
  • svinjska mast
  • 1 jabuka
  • 1 luk
  • pileći ili povrtni temeljac/juha za podlijevanje
  • sol
  • papar


Mlinci: 1 kg brašna, 1 jaje, mlaka voda, sol

Stevo Karapandža i Lana Klingor Mihić

Očišćenu puricu dobro obrišite kuhinjskim papirom (može se našpikati slaninom), malo posoliti i ostaviti neko vrijeme da se navlači sol. Unutrašnjost purice premazite solju i dodajte glavicu luka i jabuku prerezane na četvrtine i vezane špagom. Tako pripremljenu puricu naglo zapecite u plitkoj ugrijanoj masnoći, podlijte temeljcem ili juhom i nastavite peći u pećnici na 200°C oko 2-3 sata dok ne omekša. Za vrijeme pečenja zalijevajte vlastitim sokom. Pečeno meso izvadite iz pećnice na toplo, a masnoću od pečenja podlijte s malo juhe, prokuhajte i procijedite, te ostavite na toplom do upotrebe.

Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica od oko 50g pa ih razvaljajte. Na srednje ugrijanoj ploči pecite razvaljene kuglice s jedne i druge strane. Tako ispečene mlince zdrobite na manje komade, zalijte kipućom slanom vodom i ostavite 2 minute da odstoje u vodi. Mlince ocijedite i jos vruće zamastite sokom od pečenja.