Velikan naše regionalne kuhinje, Stevo Karapandža također je sudjelovao na nedavnom otvaranju zanimljivog Kotanyu Gourmet kluba te tom prilikom je s kolegama chefovima pripremao blagdanska jela. S našim čitateljima je podijelio recept za pravo blagdansko jelo - puricu s mlincima i s crvenim kupusom, koje je na Kotanyi druženju pripremao s gastro blogericom i pobjednicom našeg celebrity Masterchefa Lanom Klingor Mihić. U nastavku pronađite njihov recept za ovo tradicionalno božićno jelo.
Sastojci za crveni kupus:
- 1 kg crvenog kupusa
- 1 luk
- 1 jabuka
- 30 g maslaca
- 4 žlice Balsamica
- 4 dl crnog vina
- 4 žlice želea od ribizla
- žličica šećera
- 1/4 štapica cimeta
- 4 borovice (klek)
- klinčić u prahu
- sol
- papar
Crveni kupus naribajte, luk sitno nasjeckajte, a jabuke oguljene i bez koštica narežite na kriške. Na maslacu staklasto propirjajte luk, dodajte jabuke, nakon kratkog vremena i narezani kupus. Uz miješanje još prodinstajte 5 minuta, zalijte vinom i octom. Dodajte žele od ribizla, šećer, cimet i borovnice te začinite prstohvatom klinčiča u prahu. Dinstajte oko 2 sata, a okus na kraju dotjerajte dodatkom soli i papra.
Sastojci za puricu s mlincima:
- 1 purica
- svinjska mast
- 1 jabuka
- 1 luk
- pileći ili povrtni temeljac/juha za podlijevanje
- sol
- papar
Mlinci: 1 kg brašna, 1 jaje, mlaka voda, sol
Očišćenu puricu dobro obrišite kuhinjskim papirom (može se našpikati slaninom), malo posoliti i ostaviti neko vrijeme da se navlači sol. Unutrašnjost purice premazite solju i dodajte glavicu luka i jabuku prerezane na četvrtine i vezane špagom. Tako pripremljenu puricu naglo zapecite u plitkoj ugrijanoj masnoći, podlijte temeljcem ili juhom i nastavite peći u pećnici na 200°C oko 2-3 sata dok ne omekša. Za vrijeme pečenja zalijevajte vlastitim sokom. Pečeno meso izvadite iz pećnice na toplo, a masnoću od pečenja podlijte s malo juhe, prokuhajte i procijedite, te ostavite na toplom do upotrebe.
Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica od oko 50g pa ih razvaljajte. Na srednje ugrijanoj ploči pecite razvaljene kuglice s jedne i druge strane. Tako ispečene mlince zdrobite na manje komade, zalijte kipućom slanom vodom i ostavite 2 minute da odstoje u vodi. Mlince ocijedite i jos vruće zamastite sokom od pečenja.