Rolada s jagdama, kolač klasik koji je često radila i moja mama, najčešće s kremom od čokolade, vanilije ili pekmezom, a ja najčešće radim ovu varijantu s jagodama i mascarponeom. Umjesto mascarponea rolada se može nafilati samo sa slatkim vrhnjem ili se može koristiti bilo koji drugi svježi sir, može se dodati i žlica, dvije štaub šećera.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Vrijeme hlađenja: 1-2 sata
Temperatura pećnice: 180C
Veliki četvrtasti kalup iz pećnice
Biskvit:
- 6 jaja – odvojeni žumanjci od bjelanjaka
- 6 žlica štaub šećera
- 6 žlica glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- rum - prema želji
- korica 1 limuna (može i limeta ili naranča)
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- putar i brašno za kalup
Za posipanje: štaub šećer
Fila:
- 2 i 1/2 dl izmiksanog slatkog vrhnja
- 20 dag mascarponea
- 1 kremfiks
- 1/2 kg jagoda
Zagrijte pećnicu na 180C.
Napravite biskvit: Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna, jednu snijega i tako naizmjence. Kalup namažite putrom pa posipajte brašnom ili pecite na masnom papiru za pečenje. Smjesu sipajte u kalup i poravnajte. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Izvadite iz kalupa na masni papir posut štaub šećerom i zarolajte dok se ne ohladi.
U međuvremenu pripremite filu: očistite jagode i narežite ih na kockice ili šnitice. Izmiksajte vrhnje za šlag s kremfiksom i mascarponeom te kremu rasporedite po ohlađenom pečenom biskvitu. Na kremu posložite narezane jagode. Zarolajte roladu i stavite je u hladnjak na par sati da se stvrdne i poveže. Neposredno prije serviranja posipajte štaub šećerom i razrežite na šnite.
*Ako želite biti kreativni, biskvit nemojte zarolati već ga iza pečenja samo ostavite da se ohladi. Malim okruglim kalupom izrezujte krugove i u svaki kalup, na biskvit rasporedite filu te poklopite drugim okruglo izrezanim biskvitom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati pa prije serviranja posipajte štaub šećerom i ukrasite jagodom, šlagom ili cvijećem (kao na fotografiji ispod).