Recept: rolada s jagodama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rolada s jagodama
Rolada s jagodama

Rolada s jagdama, kolač klasik koji je često radila i moja mama, najčešće s kremom od čokolade, vanilije ili pekmezom, a ja najčešće radim ovu varijantu s jagodama i mascarponeom. Umjesto mascarponea rolada se može nafilati samo sa slatkim vrhnjem ili se može koristiti bilo koji drugi svježi sir, može se dodati i žlica, dvije štaub šećera.

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 1-2 sata

Temperatura pećnice: 180C

Veliki  četvrtasti kalup iz pećnice

Biskvit:

  • 6 jaja – odvojeni žumanjci od bjelanjaka
  • 6 žlica štaub šećera
  • 6 žlica glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • rum - prema želji
  • korica 1 limuna (može i limeta ili naranča)
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • putar i brašno za kalup

Za posipanje: štaub šećer

Fila:

  • 2 i 1/2 dl izmiksanog slatkog vrhnja
  • 20 dag mascarponea
  •  1 kremfiks
  •  1/2 kg jagoda

Zagrijte pećnicu na 180C.

Napravite biskvit: Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna, jednu snijega i tako naizmjence. Kalup namažite putrom pa posipajte brašnom ili pecite na masnom papiru za pečenje. Smjesu sipajte u kalup i poravnajte. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Izvadite iz kalupa na masni papir posut štaub šećerom i zarolajte dok se ne ohladi.

U međuvremenu pripremite filu: očistite jagode i narežite ih na kockice ili šnitice. Izmiksajte vrhnje za šlag s kremfiksom i mascarponeom te kremu rasporedite po ohlađenom pečenom biskvitu. Na kremu posložite narezane jagode. Zarolajte roladu i stavite je u hladnjak na par sati da se stvrdne i poveže. Neposredno prije serviranja posipajte štaub šećerom i razrežite na šnite.

*Ako želite biti kreativni, biskvit nemojte zarolati već ga iza pečenja samo ostavite da se ohladi. Malim okruglim kalupom izrezujte krugove i u svaki kalup, na biskvit rasporedite filu te poklopite drugim okruglo izrezanim biskvitom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati pa prije serviranja posipajte štaub šećerom i ukrasite jagodom, šlagom ili cvijećem (kao na fotografiji ispod).

Rolada s jagodama
Rolada s jagodama