Recept poznate domaće slastičarke za preslatku “gingerbread” kućicu

| Wine and dine |

Neka jedu kolače

Jedna od najpoznatijih i sigurno jedna od najsimpatičnijih domaćih slastičarki, Ivana Čuljak ovih dana ima pune ruke posla.

Ivana Čuljak

Nakon što je u ovoj godini otvorila svoju slastičarnicu Neka jedu kolače koja se nalazi u sklopu A Most unusual gin gardena, pa osmislila dva blagdanska poklona za njihov sestrinski brend Kofer.  - granolu i premix za kolačiće, ovih dana priprema sve za hrpu blagdanskih narudžbi koje ima za suhe kolače.

Kofer smjesa za kolačić by Ivana Čuljak
 
Kofer. Granola by Ivana Čuljak

Osim toga priprema svakodnevno svoje standardne kolače koji se mogu kupiti za van u Gin Gardenu.

Nama je u svoj toj gužvi otkrila recept za jedan savršen blagdanski ukras: kućicu od keksa s đumbirom, takozvanu “gingerbread house” s pripadajućim stanovnicima. Recept pronađite u nastavku. 

Neka jedu kolače

Za tijesto će vam trebati:

205 g maslaca

235 g meda

220 g smeđeg šećera

7 g soli

750 g brašna

10 g praška za pecivo

10 g đumbira u prahu

5 g muškatnog oraščića, naribanog

5 g cimeta

5 g klinčića

100 ml hladne vode

Za ukrašavanje:

2 bjelanjka

500 g šećera u prahu

malo soka od limuna

Neka jedu kolače

Priprema:

Miksajte maslac sobne temperature, med, šećer i sol dok ne dobijete kompaktnu kremu. Dodajte sve suhe sastojke, uz miješanje. Pred kraj dodajte decilitar vode, a ako se smjesa čini suha, možete dodati još malo. Zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Na masnom papiru razvaljajte tijesto na debljinu od oko pet milimetara (ne pretanko), pa izrežite uz pomoć kalupa stranice (ili ručno) i krov i čovječuljke. Pecite u pećnici 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Gotove pustite da se ohlade. Napravite smjesu za ukrašavanje - malo istucite bjelanjke, dodajte im šećer u prahu i limunov sok. Ako je smjesa prerijetka, slobodno dodajte još šećera u prahu. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite stranice kućice po želji. Kada se ukrasi osuše, možete ih spojiti. Spajajte dvije po dvije stranice kuće - tek kad se prethodne osuše, dodajte druge. Izrada zahtijeva strpljenje. Krov se lijepi na kraju - prvo jedna, a kada se ta osuši, finalna stranica. Dobro ih zalijepite smjesom od bjelanjaka i šećera. 

Neka jedu kolače