Jedna od najpoznatijih i sigurno jedna od najsimpatičnijih domaćih slastičarki, Ivana Čuljak ovih dana ima pune ruke posla.
Nakon što je u ovoj godini otvorila svoju slastičarnicu Neka jedu kolače koja se nalazi u sklopu A Most unusual gin gardena, pa osmislila dva blagdanska poklona za njihov sestrinski brend Kofer. - granolu i premix za kolačiće, ovih dana priprema sve za hrpu blagdanskih narudžbi koje ima za suhe kolače.
Osim toga priprema svakodnevno svoje standardne kolače koji se mogu kupiti za van u Gin Gardenu.
Nama je u svoj toj gužvi otkrila recept za jedan savršen blagdanski ukras: kućicu od keksa s đumbirom, takozvanu “gingerbread house” s pripadajućim stanovnicima. Recept pronađite u nastavku.
Za tijesto će vam trebati:
205 g maslaca
235 g meda
220 g smeđeg šećera
7 g soli
750 g brašna
10 g praška za pecivo
10 g đumbira u prahu
5 g muškatnog oraščića, naribanog
5 g cimeta
5 g klinčića
100 ml hladne vode
Za ukrašavanje:
2 bjelanjka
500 g šećera u prahu
malo soka od limuna
Priprema:
Miksajte maslac sobne temperature, med, šećer i sol dok ne dobijete kompaktnu kremu. Dodajte sve suhe sastojke, uz miješanje. Pred kraj dodajte decilitar vode, a ako se smjesa čini suha, možete dodati još malo. Zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Na masnom papiru razvaljajte tijesto na debljinu od oko pet milimetara (ne pretanko), pa izrežite uz pomoć kalupa stranice (ili ručno) i krov i čovječuljke. Pecite u pećnici 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Gotove pustite da se ohlade. Napravite smjesu za ukrašavanje - malo istucite bjelanjke, dodajte im šećer u prahu i limunov sok. Ako je smjesa prerijetka, slobodno dodajte još šećera u prahu. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite stranice kućice po želji. Kada se ukrasi osuše, možete ih spojiti. Spajajte dvije po dvije stranice kuće - tek kad se prethodne osuše, dodajte druge. Izrada zahtijeva strpljenje. Krov se lijepi na kraju - prvo jedna, a kada se ta osuši, finalna stranica. Dobro ih zalijepite smjesom od bjelanjaka i šećera.