Svi se možemo složiti da ništa ne ide bolje uz hladne dane kao šalica tople čokolade. Topla čokolada nije samo napitak; ona je prava utjeha u šalici, a posebice u hladnim jesenskim i zimskim danima. I dok je svojevrstan gušt naručiti toplu čokoladu u nekom cozy kafiću, priprema tople čokolade kod kuće može biti brz i jednostavan način za uživanje u ovom slatkom napitku u toploj atmosferi vlastitog doma.
Uz nekoliko jednostavnih koraka i osnovne namirnice koje vjerojatno već imate kod kuće, možete napraviti ovaj savršeni zimski napitak koji grije i tijelo i dušu. Bilo da želite ugodnu večer uz dobru knjigu ili mali desert nakon obroka, domaća topla čokolada uvijek je savršen izbor, a recept koji donosimo u nastavku ovom napitku daje kremastu teksturu i intenzivan okus prave tamne čokolade, uz mogućnost dodavanja suptilnih nota vanilije ili espressa za dodatnu dubinu okusa.
Sastojci:
- 3/4 šalice mlijeka
- 1/4 šalice vrhnja za šlag
- 1 žličica smeđeg šećera
- 115 g tamne čokolade, nasjeckane
- Prstohvat soli
Prema želji:
- 1/4 žličice espresso praha
- Malo ekstrakta vanilije
Upute:
- U lončiću zagrijte mlijeko i vrhnje za šlag na srednjoj vatri dok se ne pojave sitni mjehurići.
- Smanjite vatru, dodajte nasjeckanu čokoladu, šećer i prstohvat soli. Po želji dodajte espresso prah i vaniliju.
- Neprestano miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa ne postigne kremastu teksturu.
- Ulijte toplu čokoladu u šalicu i, za dodatni okus, prelijte s malo pjene od vrhnja te pospite ribanom čokoladom.
Savjet za posluživanje: Po vrhu možete dodati "seafoam" kremu (pjenu od vrhnja) za dodatnu svilenkastu teksturu, a naribana čokolada pruža dodatni čokoladni okus.