Recept: Gingerbread keksići

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Gingerbread božićni keksi
Gingerbread božićni keksi

Mirisni, zavodljivi, neodoljivi... to su ti tradicionalni gingerbread božićni keksići, bili oni u obliku čovječuljka ili bilo kojeg oblika... a sjajno se ljube sa šalicom čaja ili toplog kakaa...

Za 35 - 40 keksića

Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje

Vrijeme pečenj keksića: 6 - 8 minuta

Temperatura pećnice: 180

  • 30 dag glatkog brašna
  • 10 dag putra
  • 10 dag šećera
  • 1 žlica đubira u prahu
  • 1 jaje
  • 110 ml meda
  • 1 žlica kakao praha
  • ¾ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice mljevenog klinčića
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli

Glazura za ukrašavanje:

  • 1 bjelanjak
  • 20 dag štaub šećera
  • 1 žličica limunovog soka
Gingerbread božićni keksi
Gingerbread božićni keksi

Izmiksajte putar pa dodajte šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodajte med i jaje te postepeno dodajte prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijelite ga na dva djela i svaki stavite u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Pobrašnite površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljajte svaku smjesu i izrezujte modlicama oblike keksa te ih stavljajte na masni papir u kalup.

Pecite 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici.

Kad se keksi ohlade, ukrasite ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umutite u snijeg te postepeno dodajte šećer. Smjesom napunite slastičarsku špricu i ukrasite keksiće.

Keksiće možete ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.