Okupljanje ženskog društva rijetko prođe bez pjenušavog vina, prosecca ili šampanjca, a sada sa sigurnošću znamo da 'pjenušavo raspoloženje' zaista postoji te je znanstveno dokazano.
Žensko večer osim ugodnog druženja je i prava anti-stres terapija. Osim naših prijateljica često nam u tome pomogle i malo pjenušavog vina. No jeste li znali da vas pjenušavo vino čini pijanijima od bijelog vina?
Odgovor na pitanja zašto nas pjenušavo vino čini pijanijima, leži u karbonskoj kiselini. Medical Council on Alcohol, dokazao je kako različiti stupnjevi pjenušavosti, utječu na različite stupnjeve pijanstava (naravno kada govorimo o istoj količini alkohola).
Ugljični dioksid stimulira cirkulaciju sluznih membrana te se alkohol brže apsorbira. I to od prvog gutljaja! Dvije čaše šampanjca povećavaju vrijednost alkohola u krvi na 0,54 po promilu nakon samo pet minuta. Nasuprot tome, isto piće bez ugljičnog dioksida postiže samo 0,39 po promilu. Šampanjsko raspoloženje nije samo osjećaj, već se može pokazati i na razinama alkohola u krvi!