Parmigiana

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Parmigiana
Parmigiana

PARMIGIANA:

Za: 5-6 osoba

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 200C

1 kg patliđana

20 dag naribanog parmezana

20 dag mozzarelle

20 dag ricotte ili svježeg kravljeg sira

2-3 svježe rajčice

3-4 žlice prezla (krušnih mrvica)  

1 umaka od rajčice

1 ljutika (može i ne mora)

2-3 češnja češnjaka

1 žličica šećera

Bosiljak

ulje za prženje i za kalup

  1. Pripremite patliđane:

Odstranite krajeve patliđana i narežite ih bez guljenja kore na šnite debljine oko 1 cm pa ih potopite u hladnu vodu u koju dodajte nekoliko žlica soli, barem na sat vremena, da ispuste gorčinu.

  1. Napravite šalšu:

Napravite šalšu (umak): podinstajte ljutiku na maslinovom ulju, dodajte protisnuti češnjak pa dodajte umak od rajčice, posolite, popaprite, pošećerite te dodajte lovor i bosiljak. Kuhajte na laganoj vatri, a u nekoliko navrata promiješajte. Također možete dodati i par žlica vruće vode ili jušnog temeljca.

  1. Prepržite patliđane:

Izvadite patliđane iz vode i osušite - prebršite papirnatom salvetom. Prepržite na malo maslinova ulja pa ocijedite na papirnatoj salveti.

  1. Uključite pećnicu na 200C.
  2. Narežite sir mozzarellu na kockice.
  3. Složite složenac:

Nauljite vatrostalnu zdjelu pa na dno stavite 2-3 žlice šalše. Rasporedite prepečene šnite patliđana jedne do drugih (mogu se malo i preklapati), pospite prezlama te zalijte s nekoliko žlica šalše, rasporedite ricottu, mozzarellu i pospite ribanim parmezanom. Zatim složite drugi red patliđana, pospite prezlama, zalijte sa šalšom te rasporedite mozzarellu, ricottu te pospite parmezanom. Slažite redove dok god imate sastojaka, a na vrh stavite deblji sloj šalše i pospite parmezanom. 

  1. Pecite parmigianu u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Pustite neko vrijeme da odstoji i ohladi se pa poslužite.

Parmigianu možete pripremiti i unaprijed pa ga možete malo zagrijati prije posluživanja.

Parmigiana
Parmigiana