PARMIGIANA:
Za: 5-6 osoba
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Temperatura pećnice: 200C
1 kg patliđana
20 dag naribanog parmezana
20 dag mozzarelle
20 dag ricotte ili svježeg kravljeg sira
2-3 svježe rajčice
3-4 žlice prezla (krušnih mrvica)
1 umaka od rajčice
1 ljutika (može i ne mora)
2-3 češnja češnjaka
1 žličica šećera
Bosiljak
ulje za prženje i za kalup
- Pripremite patliđane:
Odstranite krajeve patliđana i narežite ih bez guljenja kore na šnite debljine oko 1 cm pa ih potopite u hladnu vodu u koju dodajte nekoliko žlica soli, barem na sat vremena, da ispuste gorčinu.
- Napravite šalšu:
Napravite šalšu (umak): podinstajte ljutiku na maslinovom ulju, dodajte protisnuti češnjak pa dodajte umak od rajčice, posolite, popaprite, pošećerite te dodajte lovor i bosiljak. Kuhajte na laganoj vatri, a u nekoliko navrata promiješajte. Također možete dodati i par žlica vruće vode ili jušnog temeljca.
- Prepržite patliđane:
Izvadite patliđane iz vode i osušite - prebršite papirnatom salvetom. Prepržite na malo maslinova ulja pa ocijedite na papirnatoj salveti.
- Uključite pećnicu na 200C.
- Narežite sir mozzarellu na kockice.
- Složite složenac:
Nauljite vatrostalnu zdjelu pa na dno stavite 2-3 žlice šalše. Rasporedite prepečene šnite patliđana jedne do drugih (mogu se malo i preklapati), pospite prezlama te zalijte s nekoliko žlica šalše, rasporedite ricottu, mozzarellu i pospite ribanim parmezanom. Zatim složite drugi red patliđana, pospite prezlama, zalijte sa šalšom te rasporedite mozzarellu, ricottu te pospite parmezanom. Slažite redove dok god imate sastojaka, a na vrh stavite deblji sloj šalše i pospite parmezanom.
- Pecite parmigianu u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Pustite neko vrijeme da odstoji i ohladi se pa poslužite.
Parmigianu možete pripremiti i unaprijed pa ga možete malo zagrijati prije posluživanja.