Ovo su najukusnija uskršnja jela

| Wine and dine |

Uskrs se bliži, a Vi još razmišljate što pripremiti za Vaše bližnje? Donosimo vam neke od najzanimljivijih tradicionalnih jela koje možete uraditi i koji će zasigurno lijepo zamirisati ukućanima uskršnjeg jutra!

Šunka u kruhu

Sastojci: kg crnog brašna, 1,5 kocka kvasca, vrećica praška za pecivo, žličica soli, 2,5 dl mlijeka, mlake vode prema potrebi, žlica šećera, 1,5 kg šunke, žlica otopljenog maslaca

Priprema: Pomiješajte kvasac s malo mlijeka, brašna i šećera pa ostavite na toplom 30 min. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, dodajte mu uzdignuti kvasac te polagano i mlaku vodu. Miješajte mikserom, sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se potpuno odvajati od posude. Prekrijte ubrusom i ostavite da se tijesto diže oko sat vremena. U posudu za kuhanje s vodom stavite opranu šunku. Kuhajte je oko 30-40 min. Kad se prokuhala, izvadite je iz vode i osušite. Tijesto premijesite, razvaljajte na oko 2-2, 5 cm debljine, na sredinu tijesta stavite šunku i omotajte je tijestom. Prebacite u namašćen lim, premažite s malo ulja i vode te pecite oko 40 -60 minuta na 180°C. Kad je pečena, kistom namočenim u rastopljeni maslac namažite cijeli pečeni kruh da korica još više omekša.

Okruglice sa sirom

Sastojci: 40 g pršuta u tankim kriškama, 100 g tvrdog sira, žlica svježe nasjeckane majčine dušice, 65 g maslaca, prstohvatat soli, 150 g pšeničnog brašna, 4 jaja, žumanjak, papar za posipapanje

Priprema: Pršut nasjeckajte, a sir naribajte pa sve pomiješajte s majčinom dušicom. Zakuhajte 150 ml vode s maslacem i solju. Odjedanput dodajte brašno i grijte dok ne dobijete okruglice tijesta, a na dnu posude nastane svijetao talog. Tijesto stavite u zdjelu i dodajte jaja. Prethodno zagrijte pećnicu. Namastite lim. Smjesu pršuta i sira dodajte tijestu. Žlicom stavite u lim 16 hrpica tijesta i premažite ih žumanjkom. Popaprite okruglice pa ih pecite 20-25 minuta na 210°C.

Uskrsni kruh

Sastojci: kocka kvasca, 4 žličice šećera, 250 ml mlakog mlijeka, 3 jaja, žličica naribane limunove kore, žličica anisovih sjemenki, 2 žlice rakije, 750 g pšeničnog brašna, 125 g mekanog maslaca, žlica bademovih listića, žumanjak, 2 žlice krupnog šećera, 5 tvrdo kuhanih jaja

Priprema: Razmrvite kvasac pa ga umiješajte sa žličicom šećera u polovini mlijeka. Pokrijte i pustite da odstoji 15 minuta. Ostatak mlijeka pomiješajte s jajima, limunovom korom, anisom, 3 žlice šećera i rakijom. Brašno prosijte pa ga pomiješajte s kvaščevim mlijekom i mlijekom s jajima. Dodajte maslac i sve mijesite 10 minuta. Zdjelu pospite brašnom. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga ostavite da se na toplom diže 2 sata. Namastite kalup. Kratko pomijesite tijesto i utisnite u kalup. Pokrijte ga i na toplom ostavite da se diže još 45 minuta. Prethodno zagrijte pećnicu. Bademove listiće kratko zapržite na tavi bez masti. Uskrsni kruh pecite 35-45 minuta na 200°C. Kruh istresite u kalup i premažite žumanjkom. Pospite bademovim listićima i krupnim šećerom. Tvrdo kuhana jaja utisnite u vruć vijenac. Pecite još 5-10 min dok vijenac ne bude zlatnožut.