Ovih blagdana jest ćemo tradicionalne salenjake: donosimo vam recept za ovaj hrskavi desert

| Wine and dine |

Pripreme za blagdane su u punome jeku. Pokloni se kupuju, a blagdanska trpeza je u pripremi. Blagdanski kolačići su se polako počeli pripremati, a na našem blagdanskom stolu ovog će se Božića naći i tradicionalni slavonski prhki kolačići punjeni pekmezom. Ono što je posebnost salenjak to jest ono što im daje hrskavost jest mast koja se premazuje između svakog sloja tijesta. U nastavku vam donosimo tradicionalni recept za salenjake.


Recept za salenjake
- 800 g glatkog brašna
- 1 svježi kvasac
- 1 žličica soli
- 500 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 300 g sala
- domaći pekmez od šljiva


Zagrijte mlijeko za kvasac no ono ne smije kipiti. U mlijeko izmrvite kvasac i dodajte šećer. Miješajte dok se kvasac ne otopi. Dodajte 2 žlice brašna pa sve dobro skupa promiješajte. Prekrijte krpom te pričekajte dok se kvasac ne aktivira i naraste. U posudi sjedinite brašno i sol pa dodajte mlijeko s kvascem te jaja. Umijesite tijesto polako dodajući ostatak mlijeka. Tijesto mijesite oko 5 minuta u zdjeli, zatim pobrašnite površinu i mijesite  dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za prste. Ako je potrebno dodajte još brašna. Tijesto stavite u zdjelu i pustite ga i premjestite ga u zdjelu, prekrijte krpom te pustite na toplom mjestu neka se digne.Salo je potrebno očistiti i narezati na male kockice. Kada se tijesto digne premjestite ga na pobrašnjenu površinu te razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Na jednu polovicu tijesta prstima utisnite salo u tijesto, zatim preklopite drugom polovicom. Postupak ponavljajte dok ne potrošite svo salo. Kada ste završili prekrijte tijesto krpom i pustite ga oko pola sata da se digne. Kad je tijesto naraslo, opet ga prebacite na pobrašnjenu površinu te ga razvaljajte na debljinu od 1 cm zatim tijesto narežite na kvadratiće veličine 6 x 6 cm. U sredinu svakog stavite žličicu pekmeza od šljiva. Dva nasuprotna ruba preklopite tako da su spojeni u sredini. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, prekrijte krpom i pustite da se dižu još pola sata. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te salenjake pecite nekih 15 minuta. Kada su salenjaci ispečeni pustite ih neka se ohlade te ih pospite šećerom u prahu.